Férové dětství

Michelin chce za inspekce peníze

Michelin chce za inspekce peníze

České restaurace mohou přijít o michelinské hodnocení, nově totiž musí jednotlivé země společnosti Michelin platit poplatek deset milionů korun za tři roky. Firma Michelin, která vydává průvodce od roku 1900, plánuje uzavřít smlouvy se státními agenturami, aby ho pomohly financovat. V Česku je to agentura CzechTourism, definitivní rozhodnutí, zda stát částku zaplatí, ale záleží na ministerstvu pro místní rozvoj. Píše o tom server Seznam Zprávy.

 

"Je v zájmu organizací, aby průvodce v ČR zůstal. My jako agentura se samozřejmě zasazujeme o to, abychom podpořili gastronomii, nic dalšího ale v tento moment říct nemohu," sdělil serveru ředitel agentury CzechTourism Jan Herget. Ministerstvo pro místní rozvoj zatím situaci vyhodnocuje a poplatek bude konzultovat s dalšími resorty, doplnil zástupce vedoucí komunikace a PR manažer kabinetu ministra pro místní rozvoj Petr Waleczko.

 

Michelinská restaurace, ilustrační fotografie

 

Smlouvy údajně podepsala již většina zemí, jako jsou třeba Maďarsko nebo Slovinsko, Česko však stále váhá, napsal web.

 

V Česku jsou nyní dvě restaurace s jednou michelinskou hvězdou - pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeoise. Za loňský rok Michelin doporučení pro Česko zatím nevydal, i tento ročník by byl totiž podle serveru podmíněn poplatkem.

 

Poprvé Praha získala michelinskou hvězdu v roce 2008, kdy se jí mohla pyšnit restaurace Allegro v hotelu Four Seasons a její šéfkuchař Andrea Accordi. Ten obdržel hvězdu pro Allegro třikrát. Podnik Allegro mezitím zanikl. V roce 2009 hvězdu dostala také restaurace Maze v hotelu Hilton slavného britského kuchaře Gordona Ramsaye, která však zanikla ještě předtím, než bylo ocenění oznámeno. Alcron hvězdu držel od roku 2012, než o ni v roce 2018 přišel. Celkem tak hvězdu doposud získalo pět pražských restaurací.

 

Michelinská restaurace, ilustrační fotografie

 

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy v rámci jednoho hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: lustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.