Férové dětství

Průzkumy: Situace v oboru není dobrá

Průzkumy: Situace v oboru není dobrá

Shodou okolností dnes vyšly výsledky dvou zajímavých průzkumů situace a nálad v pohostinství. Jejich vyznění je velmi podobné - a vůbec ne optimistické. Situaci mohou ještě zhoršit úvahy některých členů vlády České republiky o změně sazeb DPH.

 

AHR ČR: Situace není dobrá, úvahy o změně sazby DPH škodí

Asociace hotelů a restaurací České republiky spolu se společností Data Servis – informace s.r.o. zveřejnila průzkumy a data o stavu a výkonech pohostinství a ubytovacích služeb za rok 2022 v porovnání s rokem 2019. Z dat vyplývá, že stravovací a ubytovací služby stále čelí ekonomickým problémům, vyplývajícím z dvouletého propadu tržeb a následného extrémního růstu nákladů. 

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Za této situace by jakékoliv zvyšování daňové zátěže znamenalo další ohrožení podnikání v těchto oborech, snížení konkurenceschopnosti na evropském trhu a další nárůst inflace. Přestože v roce 2022 došlo k oživení cestovního ruchu, stále jsme se nedostali na úroveň roku 2019. Stravovací služby sice zaznamenaly více zákazníků, ale zvyšující se náklady dále ohrožují existenci až 53 % provozovatelů restaurací a dalších 7 % restauratérů již zvažuje uzavření provozu. Celá zpráva je k dispozici na webu AHR (stáhne se soubor v pdf).

Zdroj: AHR ČR

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Prazdroj: Gastronomie marně vyhlíží lepší časy

Vůbec nejhorší je situace hospod na vesnicích a v menších městech. Po dvou covidových letech loni do jejich podnikání výrazně zasáhl růst cen prakticky všech vstupů, který vesničtí restauratéři nemohou plně přenášet na své hosty. Mnoho provozovatelů se tak potýká s tíživou ekonomickou situací a snaží se ze všech sil zachovat hospodu jako tradiční místo setkávání lidí na venkově. Celkem se podle dat Plzeňského Prazdroje za poslední čtyři roky počet vesnických hospod snížil o 15 %. To je o polovinu více, než kolik ubylo provozoven ve městech nad 100 tisíc obyvatel.

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Nejohroženějším druhem současné gastronomie jsou jednoznačně vesnické hospody, které jsou ale tradičně důležitou součástí společenského života na venkově. Podle dat obchodního týmu Plzeňského Prazdroje je právě v sídlech s méně než 5 000 obyvateli situace nejhorší a úbytek hospod nejmarkantnější. Za poslední čtyři roky z gastronomické mapy českého venkova zmizelo více než 1300 zařízení, tedy 15 % vesnických hospod. Z toho jen v minulém roce skončilo přes 250 venkovských pohostinství.

 

Restaurace, ilustrační fotografie

 

Kromě propadu absolutního počtu podniků svědčí o zhoršující se situaci tohoto segmentu i další data. Tak například v roce 2019 navštívilo vesnickou hospodu alespoň jednou za 14 dní 67 % lidí, loni už to bylo jen 62 %. A snižuje se také jejich frekvence, návštěvy hospod nejvíce ze všech omezili právě lidé v obcích do 5 000 obyvatel. Celá zpráva je k dispozici na webu Plzeňského Prazdroje.

Zdroj: Plzeňský Prazdroj

 

Redakce GastroJobs.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00 

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.