Férové dětství

Francouzi plánují Michelina ve stratosféře

Francouzi plánují Michelina ve stratosféře

Vesmírné závody mají nového účastníka. Francouzská společnost Zephalto nabízí cestujícím možnost cestovat do stratosféry v balonu, a to od 120 000 eur (cca. 2,8 milionu českých korun) na osobu v roce 2025.

 

"Spolupracoval jsem s francouzskou kosmickou agenturou a společně jsme pracovali na konceptu balonu," říká zakladatel společnosti Zephalto a letecký inženýr Vincent Farret d'Astiès.

 

Francouzi plánují Michelina ve stratosféře, foto Zephalto

 

Pro agenturu Bloomberg uvedl, že plánuje 60 letů ročně, přičemž na palubě každého letu bude jen šest cestujících. Cílem společnosti je poskytnout zážitek, který přinese to nejlepší z francouzské pohostinnosti - dobré jídlo, víno a design - na okraj vesmíru. Těm, kteří si to mohou dovolit.

 

Balony naplněné heliem nebo vodíkem budou vylétat z Francie se dvěma piloty na palubě a stoupat 25 kilometrů do stratosféry po dobu 1,5 hodiny. Po dosažení maximální výšky, která je asi třikrát vyšší než u komerčního dopravního letadla, zůstane balon na místě tři hodiny a hosté budou mít možnost pokochat se pohledy, které dříve viděli jen astronauti. Sestup bude trvat další hodinu a půl, takže cesta tam a zpět bude trvat šest hodin. 

 

Francouzi plánují Michelina ve stratosféře, foto Zephalto

 

"Výšku 25 kilometrů jsme zvolili proto, že v této výšce se nacházíte v temnotě vesmíru, přičemž 98 % atmosféry je pod vámi, takže si můžete vychutnat zakřivení Země v modré čáře. Jste v temnotě vesmíru, ale bez zážitku nulové gravitace," říká Farret d'Astiès.

 

Zephalto zdůrazňuje luxusní design svého balónu. Ve srovnání s raketami jsou možnosti letu vesmírným balónem určeny pro mnohem klidnější a méně riskantní turistiku a může se do něj vydat kdokoli bez předchozího výcviku; pokud jste způsobilí cestovat komerční leteckou společností, jste způsobilí letět tímto vesmírným balónem.

 

Francouzi plánují Michelina ve stratosféře, foto Zephalto

 

Zážitky na palubě budou přizpůsobeny individuálním preferencím zákazníků, přičemž zvláštní pozornost bude věnována jídlu. Zephalto se snaží nabídnout hostům kuchyni v michelinské kvalitě, ačkoli společnost odmítla jmenovat potenciální partnery z řad šéfkuchařů. A přestože Farret d'Astiès chce, aby si lidé zážitek vychutnali a soustředili se na daný okamžik, bude k dispozici Wi-Fi, aby mohli zážitek ukázat přátelům a rodině na Zemi. 

 

V ceně letenky je také možnost promluvit si před letem s psychologem. Vidět Zemi z výšky může být náročné, říká Farret d'Astiès.

 

Francouzi plánují Michelina ve stratosféře, foto Zephalto

 

Zephalto uskutečnil tři zkušební lety s piloty na palubě, ale žádný z nich zatím nedosáhl plné výšky 25 kilometrů. Podle Farreta d'Astièse by se to mělo podařit při letu koncem tohoto roku.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Bloomberg

Fotografie: Canva, AI, ilustrační pod licencí CC0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.