Férové dětství

O občerstvení ve vlacích je větší zájem

O občerstvení ve vlacích je větší zájem

Čeští železniční dopravci loni zaznamenali růst zájmu o občerstvení na dálkových linkách o 14 až 18 procent. Cestující si objednávali hlavně nápoje, zejména kávu. České dráhy (ČD) se zaměřují se službou ČD minibar na drobné občerstvení, Leo Express (LE) a RegioJet (RJ) i na teplá a větší jídla. Ta ČD nabízejí ve vlacích s jídelními vozy, které pro národního dopravce provozuje společnost JLV

 

Největší zájem je o česká a asijská jídla, roste také trend zdravého stravování. Ceny občerstvení se dopravci snaží držet nízko. Občerstvení stojí méně než v maloobchodech, kavárnách nebo restauracích. ČTK to řekli oslovení dopravci.

 

Služba ČD minibar provozovaná na dálkových linkách Českých drah vloni obsloužila zhruba 1,2 milionu cestujících. Dráhy loni zaznamenaly meziroční nárůst tržeb z této služby o 15,3 procenta, řekl ČTK mluvčí ČD Lukáš Kubát. Cestující drah podle něj loni vypili více než půl milionu šálků instantních kávových nápojů, oblíbené bylo také pivo a Kofola. K jídlu si lidé v minibarech nejčastěji kupovali balené croissanty nebo bagety.

 

Jjídelní vůz ČD se službami JLV, foto ČD

 

Restauracím v jídelních vozech ČD provozovaným společností JLV stouply meziročně tržby o 14 procent, uvedl ředitel kolejového provozu JLV Petr Pospíšil. JLV svá menu připravuje ve spolupráci s Národním týmem Asociace kuchařů a cukrářů ČR

 

Bistru oddíle vlaku RailJet ČD se službami JLV, foto JLV

 

Dopravci LE o 18 procent meziročně vzrostla průměrná hodnota objednávek, stejně jako tržba za občerstvení ve vlacích, ceny nezvyšoval. Loni zaznamenal 420.000 objednávek. RJ tato data za loňský rok neuvedl, podle mluvčí je ještě nemá k dispozici, očekává ale rostoucí zájem.

 

LE vloni prodal zhruba 100.000 šálků kávy. Firma palubní menu aktualizuje každé tři měsíce. Aktuální menu kopíruje poptávku cestujících po českých a asijských jídlech. Do nabídky před Vánoci přibyl například chlebíček a rozšířila se nabídka sushi. Na zimu dopravce do menu přidal také svařák.

 

Business oddíl Leo Expressu, foto Leo Exprese

 

RJ je známý malou lahví vody zdarma. Mezi nápoje dopravce zařadil podobně jako ostatní i kávu, Kofolu nebo pivo. RJ zaznamenal rostoucí zájem o teplá a vydatná jídla, nejvíce oblíbené je ale drobnější občerstvení. Nejvíce si lidé u dopravce objednávají tvarohový koláč, sushi nebo bramborové knedlíky se zelím. Do nabídky RJ zařadil i zdravější svačiny, jako jsou wrapy a tortilly. Nabídka občerstvení se v různých třídách liší.

 

Občerstvení ve vlaku RegioJet, foto RegioJet

 

ČD loni prodaly více než 99.000 balených croissantů a zhruba 94.000 baget. V polovině loňského roku přidaly ČD do nabídky sušený hmyz, kterého do konce roku prodaly přibližně 7000 balení. Zájem roste také u sušeného masa, loni cestující koupili téměř 30.000 balení.

 

V létě ve vlacích ČD přibyla možnost bezhotovostní platby za občerstvení. Kartou od té doby za službu ČD minibar zaplatilo více než 115.000 cestujících. Službu dráhy provozují ve 171 spojích, v několika dalších jsou prodejní automaty s občerstvením.

 

Stránka menu Restaurantu ČD se službami JLV, foto jidelnivozy.cz

 

RegioJet i Leo Express mají v nabídce vegetariánská, veganská a bezlepková jídla, RegioJet i bezlaktózová. Ta jsou v nabídce ČD omezeně. V jídelních vozech je k dispozici několik vegetariánských a jedna bezlepková varianta.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj: ČTK, fotografie: Canva, ČD, JLV, Restaurant ČD se službami JLV, RegioJet, Leo Express

 

Chtěli byste pracovat v gastru na kolejích třeba pro společnost JLV a.s.? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.