Férové dětství

Pražská Hygiena vloni zintenzivnila kontroly

Pražská Hygiena vloni zintenzivnila kontroly

Na kontroly provozoven poskytující stravovací služby v metropoli se Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v roce 2023 zaměřila ve zvýšené míře. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb. 

 

Stále se ukazuje, jak je státní zdravotní dozor prováděný orgány ochrany veřejného zdraví v podnicích stravovacích služeb potřebný: jedině tak je možné přispívat k eliminaci možných zdravotních problémů pro konzumující veřejnost. Souhrnné výsledky za rok 2023 včetně srovnání s rokem 2022 obsahuje následující tabulka s grafem.

 Zdroj dat: HSHMP

Zdroj dat: HSHMP

 

Zdroj dat: HSHMP

Zdroj dat: HSHMP

 

Zvýšeným počtem kontrol v roce 2023 HSHMP reagovala na zhoršení hygienického stavu provozoven po období pandemie covid-19 a zvyšující se počet oznámení spotřebitelů o zdravotních obtížích po konzumaci pokrmů.

 

Pražští hygienici v roce 2023 šetřili 2 hromadné alimentární (tzn. pocházející z potravy, pozn. GastroJobs.cz) nákazy, v obou případech se jednalo o hotely s převážně mezinárodní klientelou. V prvním případě se vyskytly zdravotní potíže u 27 hotelových hostů a u 4 zaměstnanců stravovacího provozu. V druhém případě byly hlášeny zažívací potíže celkem u 25 hostů, z nichž 8 bylo hospitalizováno. V obou stravovacích provozech hygienici zjistili závažné nedostatky při manipulaci s potravinami, resp. při přípravě a podávání pokrmů.

 

"Státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb konáme s cílem eliminovat porušování platných hygienických předpisů, a tím snižovat možné zdravotní následky pro konzumenty. Také veškeré námi udílené finanční sankce mají cíl přimět provozovatele k tomu, aby v provozovně hygienická opatření fungovala . V průběhu kontrol však v prvé řadě působíme osvětově a personálu provozoven vysvětlujeme podstatu a význam hygienických nařízení," poznamenala v této souvislosti ředitelka HSHMP MUDr. Zdeňka Shumová.

 

Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za prosinec 2023

Zdroj fotografií: HSHMP

 

Foto č. 1 – znečištěná podlaha ve stánku

Foto č. 1 – znečištěná podlaha ve stánku

 

Foto č. 2 – špinavé okno v kuchyni

Foto č. 2 – špinavé okno v kuchyni

 

Foto č. 3 – pavučiny a opadávající malba v kuchyni

Foto č. 3 – pavučiny a opadávající malba v kuchyni

 

Foto č. 4 – pavučiny a plíseň v kuchyni

Foto č. 4 – pavučiny a plíseň v kuchyni

 

 Foto č. 5 – znečištěné chladící zařízení v kuchyni

Foto č. 5 – znečištěné chladící zařízení v kuchyni

 Foto č. 6– nevhodné skladování hotových pokrmů – při nesprávné teplotě a v nevhodných obalech

Foto č. 6– nevhodné skladování hotových pokrmů – při nesprávné teplotě a v nevhodných obalech

 Redakce GastroJobs.cz, zdroj, grafy: HSHMP, fotografie: Canva, HSHMP

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.