V PĚTADVACETI MICHELINSKÝM ŠÉFKUCHAŘEM

V PĚTADVACETI MICHELINSKÝM ŠÉFKUCHAŘEM

Rodolphe Pottier je nejmladším šéfkuchařem oceněným hvězdičkou v letošním francouzském vydání průvodce Michelin. Pětadvacetiletý šéfkuchař z Rouenu v severní Francii tohoto ocenění dosáhl pouhých 18 měsíců po otevření své vlastní restaurace, která se jmenuje prostě “Rodolphe”. Nenechte se oklamat věkem, Rodolphe je sice mladý, ale už toho má hodně za sebou.

 

Zájem o vaření se v něm probudil v dětství, když doprovázel prarodiče při návštěvách trhů v Eure, kde vyrůstal. V pubertě se přirozeně přidala záliba v rybaření, houbaření a lovu.

 

Po maturitě se Pottier přihlásil na hotelovou školu v Louviers, následovala praxe v nejlepších pařížských podnicích, jako jsou Bristol, Mandarin Oriental nebo Ritz, a zahraniční zkušenosti na stážích v Maroku, Japonsku a Londýně. Rodolpho se pak vrátil domů, nejprve pracoval v různých restauracích v regionu, nakonec se ale vrhnul na vlastní podnikání; společně s bratrem Jordanem, který má na starosti provoz.

 

 

S mladým, talentovaným šéfkuchařem se spojila redakce Fine Dining Lovers, aby vypátrala další podrobnosti.

 

Dostal jste svoji hvězdičku hned 18 měsíců po otevření, jak si tak rychlý úspěch vysvětlujete?

“Ano, hvězdička opravdu přišla 18 měsíců po otevření, ale plány na náš první podnik vznikaly už dlouho předtím. Několik let jsme si s bratrem pořád představovali, jak by naše restaurace mohla vypadat. Stále nám ale chybělo pár dílků do skládačky, hlavně správné místo a načasování. Jakmile tyhle dílky do skládačky zapadly, už to šlo rychle. K zisku hvězdičky hodně pomohly moje předchozí zkušenosti; je to výsledek těžké práce, neustálých pochybností a nepřetržitého úsilí o dosažení dokonalého výsledku.”

 

Jak jste reagoval na zprávu o udělení hvězdičky?

“Když nám to z Michelina zavolali, všem nám vytryskly slzy, celému týmu.”

 

Děláte si už chutě na druhou nebo třetí hvězdičku?

“Rozdíl mezi jednou a dvěma hvězdičkami je obrovský, nám teď hlavně jde o ustálení standardů relativně nové restaurace. Na druhou stranu by byla škoda neklást si v pětadvaceti letech vyšší cíle.”

 

Jak vás napadlo otevřít si restauraci už ve čtyřiadvaceti letech, vždyť jiní s tím čekají až po třicítce, nebo dokonce po čtyřicítce?

“Po dosázení vzdělání a získání zkušenosti v těch nejlepších francouzských podnicích už jsem si prostě připadal dost dospělý na to, abych přivítal hosty ve vlastním. K rozhodnutí mi také velmi pomohla podpora rodiny.”

 

 

Jak byste definoval svůj styl vaření?

“Můj kuchařský styl je instinktivní, spontánní a otevřený. Chci zdůraznit základní ingredience pokrmů spíše než ozdoby okolo.”

 

Jaké jídlo byste doporučil zákazníkům, kteří navštíví restauraci poprvé?

“Určitě rybu, dávám velký důraz na potraviny z moře."

 

Jaká kulinářská zkušenost vás v životě nejvíce ovlivnila?

“Stánek s Yumi Horumon v centru Tokia. Dělají tam malé špízy z hovězích vnitrností, vepřového a kuřecího masa. Během pár dnů jsem vyzkoušel celé jejich menu (smích). Byly to věci, které jsem předtím nikdy nejedl, ale z dlouhodobého hlediska určitě ovlivnily moje kuchařské metody.”

Rodolphe je sympaťák a úspěch mu přejeme. Takhle se určitě nezadaří každému, a není to jen o odhodlání. K houbaření má přístup každý z nás, s rybařením a lovem už je to trochu slabší, praxi v Ritzu asi nemusíme rozebírat. A také málokdo má rodinu, která mu umožní otevřít si v mladém věku vlastní restauraci. Ovšem instagramový účet restaurace Rodolphe s mnoha fotografiemi jídel, interiérů i dění v zákulisí je bohatým zdrojem inspirace:

https://www.instagram.com/restaurantrodolphe/

Zdroj: Fine Dining Lovers