Moravané mají raději oběd v krabičce z domova
Výsledky z průzkumu FOOD společnosti Edenred, který se zaměřuje mimo jiné na zvyšování kvality nabízených obědových menu, ukázaly, že i zde platí, když dva dělají totéž, není to úplně totéž. Například Moravané, na rozdíl od obyvatel Čech, si raději nosí oběd v krabičce z domova.
Polední menu na Moravě stojí v průměru 117,20 Kč. V Čechách více, 122,80 Kč, přesto strávníci v Čechách více využívají možnosti zajít si do restaurace nebo si jídlo objednat než Moravané, kteří se častěji přiklání k domácí přípravě oběda. Takovéto formě poledního občerstvení dává přednost 41 % zaměstnanců na Moravě. V Moravskoslezském i Zlínském kraji je to přesně polovina všech dotazovaných. I proto firmy často nabízí možnost obědvat v odpočinkových firemních místnostech. Tomuto novodobému trendu stravování o polední pauze s ať už doma připraveným, koupeným nebo dovezeným obědem dává přednost 30 % Moravanů a 31 % obyvatel Čech.
Průzkum řeší i faktor výběru oběda podle nutriční kvality jídel. Vyplývá z něho, že pro čím dál více z nich je to stále aktuálnější téma (v Čechách 46 % a na Moravě 39 % dotazovaných strávníků). Zajímavé určitě je, že u 29 % Moravanů ovlivňuje výběr poledního menu i velikost porce.
To, že má výběr jídla vliv nejen na výkonnost, produktivitu, efektivitu ale i zdravotní stav je vcelku nasnadě, proto je pravidelné stravování důležitou součástí dne. Obědovou pauzu si v České republice dopřává denně téměř 70 % zaměstnanců bez ohledu na region.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, grafy: Edenred
Fotografie: ilustrační pod licencí C00