Férové dětství

Sládek Prazdroje poobědval s bednáři

Sládek Prazdroje poobědval s bednáři

S upečenou kachnou, zelím a knedlíky se minulý týden vydal emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka k pivovarským bednářům, aby jim tak poděkoval za jejich celoroční práci.

 

Společný oběd sládka s bednáři v adventním čase je plzeňskou pivovarskou tradicí, která vznikla již v době Měšťanského pivovaru v devatenáctém století. Prazdroj ji před lety obnovil, aby tak vzdal hold plzeňské bednářské partě, která je jediným pokračovatelem kdysi slavného pivovarského řemesla pracující přímo v některém z evropských pivovarů.

 

Pánové mají príma stejnokroje ?

 

"Bednářům patří poděkování za jejich práci během celého roku, díky které se nám daří v našich historických sklepích zachovávat tradiční technologii zrání piva v dřevěných sudech a kádích. Kromě toho jsem jim přišel popřát klidné prožití vánočních svátků a mnoho zdaru v nastávajícím roce,“ říká emeritní vrchní sládek Plzeňského PrazdrojeVáclav Berka.

 

Pan vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka je fajn a máme ho rádi ❤

 

V roce 2020 budou bednáři pokračovat v úsilí o zápis svého řemesla na seznam nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Poté, co byli zařazeni na seznam krajský, se před rokem dočkali i zápisu na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky. Nyní tak osmičlennou partu bednářů čeká etapa nejnáročnější – posouzení jejich žádosti o vstup do elitní skupiny UNESCO.

 

Ňom ňom kachnička v Prazdroji ?

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Plzeňský Prazdroj, a.s.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.