Férové dětství

Gastronomie kráčí na popravu s hlavou...

Gastronomie kráčí na popravu s hlavou...

… sám nevím jestli v pozadí zasunutou, nebo hrdě vztyčenou. Na spoustu problému si celé prostředí roky zadělávalo samo. Nebudu teď psát další blog o tom, co mi v restauracích vadí. Do mrtvých se nekope a do umírajících tuplem ne.

 

Faktem je, že gastronomie tak jak byla pojímána a žila v posledních dvou desítkách let končí. Předpokládalo se, že po létě řada podniků zavře krám, ale narůstající čísla a rostoucí skepse mezi obyvateli ČR je podle všeho donutí zavírat ještě podstatně rychleji.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

Ondra Slanina napsal na sociálních sítích nezpochybnitelný fakt. "Přichází nejtěžší období pro novodobou gastronomii. Držte se! Musíme to vydržet! Ale bude to bolet!"

 

A má recht. Bude to bolet nejenom restauratéry. Bude to bolet a možná ještě víc zaměstnance v oboru. Lidi velmi často žijící, ne li v šedých, tak alespoň v pološedých sférách ekonomiky situace sežehne. Nezbývá než doufat v zatím rozumném přístupu k lidem, které instituce v době krize předvádějí.

 

Kritickou se nejspíš stane i situace na odborných školách. Sám mám přichystán plán praktické výuky po menších skupinách v naší cvičné kuchyni, ale bude li možné alespoň toto ví Bůh. Každopádně pokud tříletým obrům sebereme další půlrok či víc praxe, de fakto se stávají zbytečnými. Některé dovednosti distančně nenaučím, není to matematika.

 

Prázdná restaurace, ilustrační fotografie

 

Důležité je jedno. Pojmout krizi ne jako konec světa, ale jako šanci. Šanci na vystoupení celého oboru z šedé ekonomiky bez fíglů typu dohod apod. I za cenu zredukování počtu podniků nabízejících tyto služby skutečně radikálním způsobem. Šanci, pro příště ty velké děti bez základní finanční gramotnosti v oboru se pohybující něco naučit. Pro řadu podnikavých to bude i šance zcela konkrétní. Až se skutečně přiblížíme k normálu, bude nepochybně spousta atraktivních a vybavených prostor k mání, kde se pohostinská činnost bude dát vykonávat. Minimálně stejně dobře a doufejme ještě lépe, než nyní.

 

Filip Vracovský

Filip Vracovský

Původně vyšlo na https://vracovsky.blog.idnes.cz/

Převzato s laskavým svolením autora

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.