Férové dětství

25. květen bude prvním Národním dnem zdraví a vína

25. květen bude prvním Národním dnem zdraví a vína

"Vinaři jsou srdcaři“ a přiměřená konzumace vína je zdraví prospěšná. Takové je motto Národního dne vína a zdraví, který se od letošního roku bude slavit vždy 25. května.

 

A to na počest známého kardiologa profesora Milana Šamánka, který byl jedním z prvních českých propagátorů světového názoru opřeného o renomované studie, že mírná konzumace vína jako zdraví prospěšného nápoje. A současně v den svátku sv. Urbana, oblíbeného patrona vinařů. 

 

Prof. Milan Šamánek

 

Národní den vína a zdraví nám připomíná, že bychom se v životě měli umět zastavit, odpočinout si a najít si čas sami na sebe. Užít si hezké chvíle s rodinou či s kamarády bez stresu u sklenky dobrého moravského nebo českého vína. Symbolem Národního dne vína a zdraví bude "vinná růže“, která se bude prodávat za 100 korun u vinařů, na vinařských akcích nebo na eshopech. Výtěžek této unikátní akce půjde na Dětské kardiocentrum v Motole, které založil jako jedno z prvních na světě profesor Šamánek. Proto i motto "Vinaři jsou srdcaři“.

 

Víno podávané v malých dávkách neškodí v jakémkoli množství

 

Spojení vína s předním českým kardiologem není náhodné, neboť už celá řada studií uznala kladné působení vína právě na lidské srdce. Tedy nejen na srdce. Naposledy to potvrdil hojně citovaný článek v odborném časopise Addiction: "Odborníci z University of Cambridge zde uvádějí, že 2 dcl vína pro ženy a 4 dcl vína pro muže denně výrazně snižují úmrtnost nejen na infarkt myokardu, ale i úmrtnost celkovou,“ připomíná výsledky prestižní studie docentka Zuzana Urbanová, která napsala společně s profesorem Šamánkem knihu „Víno na zdraví“. Tato publikace a její závěry, odkazující mimo jiné na světové odborné lékařské studie, byly oceněny Mezinárodní organizací pro révu vinou a víno OIV v Paříži.

 Prof. Jan Pirk

 

Podobné přesvědčení zastává také profesor Jan Pirk, který po Milanu Šamánkovi převzal pomyslnou štafetu a stal se hlavním popularizátorem přiměřené konzumace vína z řad lékařských kapacit. "Víno, kromě té trochy alkoholu, obsahuje i látky, které jsou tělu vysloveně prospěšné, a je rozhodně pro život mnohem přínosnější než tvrdý alkohol,“ upozorňuje Jan Pirk a současně připomíná také psychologický aspekt, neboť právě ten v současné době vystupuje do popředí: "Myslím si, že sklenka vína v rodině může vést ke zlepšení psychických traumat, která jsme všichni v posledním roce a půl utrpěli.“

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, fotografie: Vinařská unie

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.