Férové dětství

"Česká pivní kultura" na seznamu UNESCO?

"Česká pivní kultura" na seznamu UNESCO?

Česká pivní kultura patří mezi naše národní poklady a právem jí náleží uznání. Přesto zatím není na seznamu světového dědictví UNESCO. Český svaz pivovarů a sladoven proto podal návrh na zapsání "Pivní kultury jako fenoménu české lidové kultury" do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Plzeňského kraje.

 

České pivovarnictví má nejen bohatou tradici, ale i současnost. Je inovativní. Je s ním navíc spojený i živý společenský život. Ve světě je známá jak unikátní tradice výroby českého ležáku, tak používání českého sladu a žateckého chmele. Pověstný je rovněž um našich sládků i pivovarské profese jako takové. To vše spolu s českou hospodou definuje českou pivní kulturu.

 

"Česká pivní kultuta" na seznamu UNESCO?

 

"Pivo totiž již dávno není pouze nápoj. České hospody jsou odjakživa centry kulturního a společenského života. Zde se psaly dějiny. Zde se slaví výročí, navazují vztahy, fandí se fotbalu a hokeji nebo hledají řemeslníci. Představují naši minulost, současnost i budoucnost. Potvrdil to i průzkum agentury Nielsen Admosphere z loňského prosince. 97 procent všech respondentů považuje českou pivní kulturu za součást naší historie a tradice," říká předseda Českého svazu pivovarů a sladoven František Šámal.

 

"Česká pivní kultuta" na seznamu UNESCO?

 

Český svaz pivovarů a sladoven proto podal přihlášku v Plzeňském kraji jako kolébce vzniku českého ležáku, který zde poprvé uvařili před 180 lety. Další přihláška je už připravena pro kraj Jihočeský. K tomu, abychom se stali součástí rodiny celosvětového nehmotného kulturního dědictví UNESCO,  však vede ještě dlouhá cesta. Považujeme však za důležité se o tento zápis zasadit.

 

K iniciativě zápisu na seznam nehmotného a kulturního dědictví se připojil také Českomoravský svaz minipivovarů. Ten sdružuje ty nejmenší pivovary, které jsou v regionech celé České republiky.

 

"Česká pivní kultuta" na seznamu UNESCO?

 

"Velký rozmach malého pivovarnictví je jasným důkazem hrdosti a tradice pivovarství v naší zemi. Pivo, které je vyrobeno a vypito na stejném místě, tedy v místní hospodě, utužuje společenský a kulturní život v regionu," potvrzuje Michal Voldřich, prezident Českomoravského svazu minipivovarů.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Česky svaz pivovarů a sladoven - www.ceske-pivo.cz

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.