gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jídelna U Tomáše vaří i pro 1000 hasičů

Jídelna U Tomáše vaří i pro 1000 hasičů

Jídelna u Tomáše v Malšovicích na Děčínsku začala minulý týden vařit také pro zasahující hasiče v Českém Švýcarsku, kde desátý den bojují s rozsáhlým požárem národního parku. Běžně jídelna uvaří 1000 hlavní jídel a polévek denně, teď je jich jednou tolik, řekl dnes ČTK majitel podniku Tomáš Dostál.

 

Teplé pokrmy si z jídelny vyzvedávají hasiči. Podle Dostála by to tak mělo zůstat do konce týdne, potom se vaření ujme někdo jiný. "Nabrali jsme si toho moc. Je nás sedm a většinou jsou tu mámy od dětí, jedeme od odpoledne až do oběda a pak znovu," uvedl majitel s tím, že aby personál stihl obsloužit jak své zákazníky, tak hasiče, musí namísto deseti hodin trávit v práci i více než 15 hodin.

 

Jídelna U Tomáše vaří i pro 1000 hasičů, fotografie z jidelnautomase.cz

 

Jídelnu oslovil před víkendovým příjezdem několika set hasičů z různých koutů ČR obecní úřad ve Hřensku. Dostál řekl, že je rád, že mohou se svými zaměstnanci pomoci. "Příští týden tu mám ale nahlášené nějaké dovolené a to bychom to už nezvládli," podotkl. Náklady by mělo podle jeho slov zaplatit ministerstvo životního prostředí. "V pátek nám řekli, že budeme dělat 500 jídel, pak to zvýšili na 800 a nakonec to je, kolik to je. Pro suroviny navíc jsem zajel, to nebyl problém," popsal majitel. Dodal, že každý den je na jídelníčku jiné jídlo, aby měli hasiči pestřejší stravu.

 

Jídelna U Tomáše vaří i pro 1000 hasičů, fotografie z jidelnautomase.cz

 

Kdo se postará o vaření v příštím týdnu zatím není podle mluvčího správy národního parku Tomáše Salova jasné. "Je jisté, že to zařídíme a někdo se toho ujme. Jak se ale zvyšují nároky na počet jídel, tak se zařízení mění," vysvětlil mluvčí. Podle něj pomáhají také lidé, kteří například vozí hasičům domácí koláče.

 

Jídelna U Tomáše vaří i pro 1000 hasičů, fotografie z jidelnautomase.cz

 

V Českém Švýcarsku je aktuálně 1028 hasičů z celé republiky. Během pondělního takzvaně požárního útoku se podařilo hasičům plochu požářiště zmenšit z 1060 hektarů na 606, které stále hasí.

Redakce GastroJobs.cz 

Zdroj: ČTK

Fotografie: jidelnautomase.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.