gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

9 kuchařských typů

9 kuchařských typů

Každý provozní, servírka nebo pomocná síla to zná: ačkoliv za život potkají často až desítky kuchařů, zjistí, že ve skutečnosti se vyskytuje jen několik různých typů s jasnými charakteristikami, případně jejich kombinace. Poznáte mezi nimi toho “svého” kuchaře nebo kuchařku?

 

Cholerik/čka

Tento typ má neustále lehce našlápnuto. Na každý bon reaguje podrážděnými výkřiky, na komplikovanější objednávku smrští vulgarit, na zvláštní požadavky ze strany hostů pak neartikulovaným řevem, který obvykle vyděsí i zákazníky v nejodlehlejším koutě restaurace, případně kolemjedoucí skupinu cyklistů. V obličeji bývá cholerik brunátný a působí dojmem, že to s ním každou chvíli šlehne. Kolegové a zejména kolegyně (nemluvě o učních) se ho obvykle bojí, cholerik ale skvěle vaří. V extrémních případech může postoupit do kategorie Tyran.

 

Intelektuál/ka

Mírný člověk s klidnými pohyby, ve volných chvílích hodně čte a okolí informuje o svých poznatcích, třeba o aktuální politické situaci na Papui-Nové Guineji. Rád diskutuje s manažery i hosty, na kolegy a kolegyně v kuchyni se dívá spíše se shovívavým nadhledem (protože mu pochopitelně nemůžou rozumět). Někdy dává najevo, že je kuchařem jen proto, aby se doma nenudil. Vaří průměrně, ve stresových situacích se zpravidla zhroutí (nebo schová).

 

Kuchař, ilustrační fotografie

 

Alkoholik/čka

Častý zjev zejména v horských oblastech. V závislosti na hladině alkoholu jeho nálada kolísá od podrážděné přes rozvernou až po lehké bezvědomí. Štamgasti se podnik naučí navštěvovat v době, kdy už se kuchaři po ránu netřesou ruce, ale ještě není večer příliš opilý. Alkoholik vaří dobře (pokud neodpadne), zejména hotovky, a v kolektivu je oblíbený, zvlášť pokud je ochoten butylku sdílel.

 

Narcis

Velmi dekorativní typ s vyvinutou muskulaturou, trvalým opálením, perfektním sestřihem, pěstěným plnovousem a na míru spíchnutým rondonem. Je vhodný k zařazení do otevřených kuchyní, kde zdobí. Každou aspoň trochu trochu lesklou plochu dokáže použít jako zrcadlo. Vaří ovšem překvapivě chutná jídla podle posledních trendů a za využití moderních technologií.

 

Pohodář/ka

Oblíbený druh, který si udržuje dobrou náladu za každých okolností. Hosté i tým ho mají rádi bez ohledu na to, jak se mu jídlo povede. Místo rondonu někdy nosí tričko, místo cigarety jointa. Představuje těžkou zkouškou pro cholerickou obsluhu. Běžnými podkategoriemi jsou: Hippie, Zpěvák a Tanečník.

 

Kuchař, ilustrační fotografie

 

Všudybyl/ka

Vařil v Alcronu i v Puppu, pro prezidenty a korunované hlavy, na zaoceánských lodích i v Alpách. Aspoň to tedy tvrdí a podle vzhledu byste někdy tipli, že byl nejdál na nákupech u Vietnamců. Dokáže z rukávu vysypat desítky historek o slavných osobnostech a jejich oblíbených pokrmech, včetně pikantních detailů (z nichž většina zní zcela nepravděpodobně). Vaří obstojně, ale na Alcron to obvykle není.

 

Sportovec/kyně

Do práce a z práce jezdí na kole, mezi obědy a večeřemi si někdy střihne posilovnu nebo leteckou stěnu, nekouří a nepije, živil se saláty. Pro hosty ale rád vystřihne i exkluzivní biftek. Jde v našich poměrech o velmi vzácný typ, který do přehledu zařazujeme čistě pro úplnost.

 

Kuchařka, ilustrační fotografie

 

Iluzionist(k)a

Velmi zajímavý typ. Zjevuje se náhle uprostřed pracovní směny, aby nakrájel cibuli, zamíchal v pár hrncích, rozdal několik pokynů a posléze zase tiše zmizel. Je možné, že takto pracuje v několika podnicích paralelně, ale spíš asi ne.

 

Casanova

Znám též jako Sexuální loudil. Mluví pořád jenom o “tom”, přičemž naznačuje, že to, co s ním, s nikým jiným nezažijete. Ve vzácných případech je to dokonce pravda a na baru se objevuje vysoký počet jeho milenek nebo milenců, kteří žádají o opětovné shledání. Obvykle ovšem platí přísloví o psu, který štěká, ale nekouše. Dá se na něj zvyknout, pokud snesete, že vás občas plácne po zadku nebo se významně prohrábne v rozkroku. Musíte jen doufat, že si pečlivě myje ruce.

 

Kuchař, ilustrační fotografie

 

Magor/ka

Šílenec, chaotik. Neustálá skáče, bláznivě se chechtá, zpívá, křičí a mává nožem, občas z ničehož nic vyběhne z kuchyně, strčí hlavu do digestoře nebo vyleze na parapet. Bývá mladšího věku, později se uklidní, nebo je hospitalizován. V kombinaci s flegmatickým zbytkem kolektivu funguje překvapivě dobře.

 

Seznam je pochopitelně míněn v žertu, jakákoliv podobnost se skutečnými kuchaři a kuchařkami je čistě náhodná. Za tipy děkujeme našim věrným čtenářům a čtenářkám!

Redakce GastroJobs.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.