gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Vezmi Bavorák do svých rukou

Vezmi Bavorák do svých rukou

Koktejl Bavorák, to je česká mixologická tradice, na niž se však v posledních letech trochu pozapomnělo. A proto právě drink, který se skládá z fernetu, toniku a plátku citronu, byl ústředním tématem červnové barmanské soutěže Můj Fernet Stock Bavorák 2019 konané v prostředí rozkvetlé botanické zahrady v pražské Tróji pod heslem "Vezmi Bavorák do svých rukou".

 

Dvanáct barmanů z různých koutů České republiky mělo za úkol vymyslet a namíchat originální variaci na Bavorák za použití minimálně tří centilitrů fernetu. Odborná porota v konečném účtování zvolila za vítěze Jana Šebka z pražského L’Fleur baru. Pomyslná stříbrná medaile připadla Ivanu Sabo z pražské restaurace Bad Jeff’s Barbecue a třetí místo obsadil Jan Zlámaný taktéž z pražského podniku, bar shisha restaurantu Mibis.

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Šampion Jan Šebek svůj koktejl nazvaný Coton vytvořil z fernetu, Cold Brew Coffee cordialu a Spices&Oak toniku, ozdobil jej květem heřmánku. "Inspiroval jsem se osobností Lionella Stocka, který se před založením likérky v Čechách věnoval prodeji kávových likérů. Domácí sladkokyselý cordial jsem vyrobil ze zelené a destilované kávy, abych získal širší spektrum chuťových profilů. Protože fernet před lahvováním zraje několik týdnů v dubových kádích, zakomponoval jsem do drinku Spices&Oak tonik, jenž kořeněné a dubové tóny likéru vyzdvihuje. Heřmánek je pak jednou z veřejně deklarovaných ingrediencí, z nichž se Fernet Stock Original vyrábí,“ popsal Jan Šebek kreativní proces vedoucí ke vzniku jeho vítězného drinku.

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Většina soutěžících se na pódiu nebála použít různé podomácku vyráběné ingredience, například švestkový sirup, sorbet z lesního ovoce, cordial z rozmarýnu, kokosu a aloe vera nebo lososa marinovaného v absintu. "Ochutnali jsme 12 zajímavých koktejlů, jejichž autoři při tvorbě pracovali se špičkovými inovativními nápady. Dá se říci, že všichni barmani si s nelehkým zadáním nakonec poradili,“ ocenil výkony finalistů jeden z hodnotících komisařů, prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

 

Vezmi Bavorák do svých rukou

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: CBA - Česká barmanská asociace

Fotografie: Michael Lapčík

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.