gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

Kauza "Čedar" u soudu

Kauza "Čedar" u soudu

Minulý týden začalo ve francouzském Nanterre dlouho očekávané soudní projednávání tzv. kauzy "Čedar". O co jde? Francouzský šéfkuchař Marc Veyrat, majitel a provozovatel věhlasné restaurace La Maison des Bois ("Dům v lesích") v Savojských Alpách, se soudí s vydavatelem gastronomického průvodce Michelin.

 

Marcova restaurace v loňském vydání Michelina poprvé obdržela nejlepší možné hodnocení, tři hvězdičky. Ale už v tom letošním zase o jednu hvězdičku přišla. Šéfkuchař tvrdí, že kvalita jídla v jeho podniku se určité nezhoršila a že za rozhodnutím o odebrání třetí hvězdičky stál špatný úsudek michelinského inspektora. Ten prý se nechal zmást barvou suflé, které v restauraci ochutnal, a usoudil, že v něm byl čedar - což by samozřejmě ve francouzské restauraci, která si zakládá na použití místních surovin, bylo skandální. Podle Veyrata žluté zabarvení způsobil šafrán, což ovšem nekompetentní inspektor nepoznal.

 

Marc Veyrat ve své restauraci

 

Restauratér a šéfkuchař se u soudu nedomáhá navrácení ztracené hvězdičky (naopak si přeje, aby jeho restaurace nebyla v michelinském průvodci nadále uváděna). Tvrdí ale, že použité způsoby hodnocení jsou nejasné a netransparentní. Proto žádá, aby soud Michelinu přikázal zveřejnění interních dokumentů, které by ukázaly, na jakém základě jsou vlastně hvězdičky udělovány. 

 

Marc Veyrat ve své restauraci

 

Navíc očekává odškodné, symbolické 1 euro za způsobenou újmu, především psychickou. "Přišlo to jako blesk z čistého nebe. Prostě mi jednoho lednového večera zavolali z Michelina a bez nějakého předchozího varování mi sdělili, že pro rok 2019 máme zase jen dvě hvězdičky. Byla to strašná potupa… Když jsem to oznamoval týmu, všichni jsme plakali. Od té doby trpím depresí," sdělil Veyrat v emotivní prohlášení.

 

Marc Veyrat ve své restauraci

 

Michelin se rozhodl reagovat protiútokem. Jeho právník u soudu označil Veyrata za sice vynikajícího kuchaře, ale také za zhýčkanou, teatrální osobnost, která si užívá pozornosti médií. Dodal, že šéfkuchař si na hodnocení nestěžoval, dokud pro něj bylo příznivé. Vydavatel průvodce se navíc šéfkuchařovými výroky cítí poškozen a požaduje od něj finanční náhradu 30 tisíc eur (zhruba 766 tisíc korun).

 

Restaurace Marca Veyrata

 

Soud bude ještě pokračovat, ale už teď očití svědkové označili výjevy v soudní síni za komické až groteskní. Máme se tedy určitě ještě na co těšit.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: France 24, BBC

Fotografie: facebook La Maison des Bois

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.