gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

Martin Vogeltanz zase první, tentokrát na Wörthersee

Martin Vogeltanz zase první, tentokrát na Wörthersee

Mimořádného úspěchu dosáhl v minulém týdnu český barman a viceprezident CBA Martin Vogeltanz, když se stal nejen vítězem své kategorie, ale také absolutním vítězem 24. ročníku soutěže International Wörthersee Cocktail Cup (IWCC). Z Rakouska si tak odvezl dvě zlaté sošky.

 

IWCC je jednou z nejvyhlášenějších barmanských soutěží v Evropě, kterou již v roce 1990 založil přední rakouský barman Peter Weissnegger. O dvacet let později otěže organizace převzal jeho neméně slavný žák Mario Hofferer a učinil z ní událost světové úrovně. Také díky Mariovým dlouholetým zkušenostem se zde pravidelně utkává vždy několik desítek mezinárodních soutěžních barmanů.

 

Martin (druhý zleva) si z Wörthersee přivezl 2 zlaté sošky

 

Letos se soutěž, které se někdy přezdívá "Malé mistrovství světa“, konala v termínu 25. - 27. listopadu a zúčastnilo se jí 37 barmanů v několika skupinách podle přiřazených sponzorů. Martin Vogeltanz startoval v devítičlenné skupině nazvané podle rakouské distribuční společnosti Top Spirit. V ní si mohl vybrat, zda za bázi svého drinku zvolí vodku Stolichnaya, nebo whisky Monkey Shoulder.

 

Martinův vítězný koktejl Stoli Brûlée

 

Vybral si první možnost a vytvořil veledílo určené pro všechny příznivce dezertů. Jeho koktejl Stoli Brûlée kromě destilátu v základní a čokoládovo-malinové variantě obsahuje ještě domácí pyré složené z malin, citronové trávy a růžovo-vanilkového čaje, dále mandlový sirup, citronový fresh, bílek a vrstvu třtinového cukru na závěrečné zkaramelizování. 

 

Martin (druhý zleva) si z Wörthersee přivezl 2 zlaté sošky

 

"Jsem milovníkem dezertů a créme brûlée je můj oblíbený. Vytvořil jsem drink typu sour s bohatou pěnou, kterou jsem z poloviny zasypal cukrem a zapekl ji. Zbytek hladiny pokrývá malinový prach s dekorací v podobě malin a karafiátového okvětního lístku. Kdo má raději kyselé chutě, napije se drinku přes malinový prach a zakousne se do maliny plněné sýrem mascarpone. Lidé preferující sladkost zvolí cukrovou krustu a případně ještě čokoládou na talíři. Stoli Brûlée si tedy můžete vychutnat vícero cestami,“ popisuje Martin Vogeltanz filozofii koktejlu, která na barmanských soutěžích přijde k užitku. Jako soutěžící totiž většinou na podobných akcích dopředu nevíte, kdo z komisařů bude váš drink hodnotit. Martin Vogeltanz měl tímto způsobem připravené různé varianty konzumace koktejlu dle osobních preferencí, což hodnotitelé kvitovali.

 

Martin Vogeltanz tentokrát vyhrál ve Wörthersee

 

Český barman v Rakousku nejdříve vyhrál svou kategorii a postoupil do čtyřčlenného finále, kde zopakoval skvělý výkon a mohl si užívat celkového prvenství.

 

Kromě soutěžení účastníci v rámci doprovodného programu absolvovali také workshopy o nové řadě cordialů značky Monin Paragon a tlakových lahvích iSi, štýrskou noc s grilovaným prasetem a tradičními koženými kalhotami, honosnou galavečeři i wellness aktivity.

 

Štýrská noc s grilovaným prasetem a tradičními koženými kalhotami

 

STOLI BRÛLÉE

Receptura:

1 cl Stolichnaya Vodka

3 cl Stolichnaya Chocolate Raspberry

3 cl domácí pyré (maliny, citronová tráva, čaj Dilmah Rose Vanilla)

2 cl Monin mandlový sirup 

1 cl čerstvá citronová šťáva 

3 cl bílek 

Třtinový cukr na zkaramelizování

 

Ozdoba:

Maliny, mascarpone, máta, čokoláda, jedlé zlato, karafiáty

 

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: CBA - Česká barmanská asociace

Fotografie: mobilní telefon Martina Vogeltanze :-)

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.