gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Také gastro-dodavatelé chystají protest

Také gastro-dodavatelé chystají protest

Zástupci firem a profesí navázaných na gastronomii chystají tento čtvrtek protestní akci na pražském Klárově. Jsou přesvědčeni o tom, že současné vládní restrikce jsou pro tento obor likvidační a pomoc státu naprosto nedostatečná. 

 

V dopise adresovaném vládě žádají, aby tomuto sektoru poskytla obdobnou podporu jako restauracím a hotelům uzavřeným kvůli pandemii koronaviru a také aby umožnila v omezeném režimu gastronomickým provozům fungovat. Organizátoři protestu to dnes sdělili ČTK.

 

Pekař, ilustrační fotografie

 

"Pracujeme jako skladníci, řidiči, telefonní operátorky, expedienti, fakturantky, obchodní zástupci, manažeři, servisní technici, baristé, sommeliéři, řezníci, zelináři, pekaři, sládci, vinaři, cukráři, potravináři, výrobní dělníci, skláři, pracovníci v porcelánkách, projektanti, účetní, poradci, pradleny a v mnoha dalších profesích. V České republice je nás více než 100.000. Jsme přímo navázáni na gastronomii, ale není na nás vidět," uvádí se v dopise.

 

Vládní opatření jsou podle signatářů pro tyto profese likvidační. "Každý další den vládních omezení nás posouvá blíže ke krachu našich firem," tvrdí.

 

Pivovar, ilustrační fotografie

 

Žádají proto vládu o podporu podobnou té, která se vztahuje na restaurace a hotely, a to od loňského října až do konce platnosti nynějších omezení. Konkrétně by chtěli podporu 500 korun za každého zaměstnance a den a kompenzace nákladů za provozní, skladové a kancelářské prostory.

 

Vláda by podle organizátorů výzvy měla co nejdřív umožnit restauracím a hotelům opět fungovat, byť v omezeném režimu. Procento prokázaných přenosů ve stravovacích zařízeních je podle nich "zcela marginální a podoba represí neodpovídá případné míře epidemiologického rizika". Stát by měl místo plošných opatření volit cílená a soustředit se na omezení rizika nákazy seniorů.

 

Šicí stroj, illustrační fotografie

 

Restaurace a hotely jsou znovu zavřené od 18. prosince. V Česku po Vánocích začal platit nejvyšší, pátý stupeň protiepidemického systému PES a vláda o přesunu do nižšího neuvažuje, chystá jen úpravu některých restrikcí. Rozvolnění je podmíněno uvolněním kapacity v nemocnicích. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) uvedl, že pro zmírnění opatření by nemělo být s koronavirem hospitalizováno víc než 3000 lidí, nyní je jich v nemocnicích víc než dvojnásobek.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.