gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

Slovensko: Matovič se chystá zdanit spropitné

Slovensko: Matovič se chystá zdanit spropitné

Zahrnutí spropitného do účtu a jeho zdanění spolu se snížením sazby daně z přidané hodnoty (DPH) na služby restaurací navrhl slovenský ministr financí Igor Matovič. Novinářům včera řekl, že spropitné by následně mělo být zahrnuto do mzdy zaměstnanců zmíněných podniků. Oznámil také plán snížit daňové a odvodové zvýhodnění části živnostníků oproti zaměstnancům.

 

Nově by účet za konzumaci jídla a nápojů obsahoval spropitné ve výši devět procent z konečné ceny bez DPH. Zákazník by podle Matoviče ale mohl rozhodnout o tom, že spropitné platit nechce. Návrh předpokládá, že vybrané spropitné bude rozpočítáno do platů zaměstnanců tak, aby jejich oficiální příjmy stouply.

 

Restaurace, placení

 

Zároveň by se na služby restaurací vztahovala desetiprocentní sazba DPH, v současnosti je dvojnásobně vyšší. Zástupci gastronomického sektoru dlouhodobě požadují nižší sazbu DPH, která je podle nich v regionu nejvyšší právě na Slovensku.

 

Zdroj sme sk

 

Matovičův návrh je součástí plánované daňové reformy, ke které ministerstvo financí zveřejnilo dosud jen základní informace. Počítá například se snížením sazby daně z příjmů firem na 19 z nynějších obvykle 21 procent, vyšší finanční podporou rodin s dětmi a mírné zvýšení čistých mezd zaměstnanců včetně rušení různých výjimek z placení daní a povinných odvodů.

 

Krásná šustivá eura

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.