gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

Asociace reagují na rozhodnutí vlády

Asociace reagují na rozhodnutí vlády

Oborové asociace dnes reagovaly na dnešní rozhodnutí vlády České republiky, které v rámci nouzového stavu zpřísnilo podmínky provozu služeb.

AHR

Asociace hotelů a restaurací ČR (AHR) považuje za velmi špatné dnešní rozhodnutí vlády o zrušení vánočních trhů. Podle prezidenta AHR Václava Stárka bylo totiž možné na nich dodržet režim podle požadavků hygieniků. Zkrácení provozní doby restaurací je podle něho dalším omezením, které bude mít dopad na tržby. Je třeba znovu začít řešit kompenzace a probrat, zda slíbená podpora je dostatečná, řekl dnes Stárek ČTK. 

HK

Gastronomická sekce Hospodářské komory ČR je zase zklamaná, že se vláda nepoučila z minulosti a neřeší například shlukování lidí po 22:00. Ministry proto vyzvala, aby zajistili důsledné vymáhání platných nařízení, sdělil ČTK za Gastronomickou sekci Luboš Kastner.

 

Vláda od pátečních 18:00 zakázala konání vánočních trhů s výjimkou prodeje stromků a kaprů. Alespoň malá část turistů, která by do České republiky v následujících týdnech přijela, by podle Stárka mířila právě za adventními trhy. Propagace v zahraničí lákala právě na jejich konání, uvedl.

 

Restaurace, bary a kluby budou muset mít od pátku zavřeno mezi 22:00 a 04:59. Stárek to sice nepovažuje za zásadní omezení, ale opět tím budou podle něj negativně poznamenány návštěvnost a tržby. Kastner dnes ČTK řekl, že restauratéři žádali vládu, aby ve 22:00 povolila provedení poslední objednávky a hosté museli podniky opustit do 23:00. Dřívější zkušenosti podle něj totiž ukázaly, že po 22:00 lidé chodí v hloučcích po ulicích a nevědí, co s časem. Pokud by ale odešli až hodinu před půlnocí, zamířili by rovnou domů.

 

AHR i Gastronomická sekce Hospodářské komory očekávají znovuotevření debaty o kompenzacích. Zatím vláda schválila fungování programů COVID 2021, COVID Nepokryté náklady a kompenzačního bonusu. Ministerstvo práce by mělo připravit obnovení programu na podporu zaměstnanosti Antivirus, konkrétně příspěvku B. Od nové vlády zástupci podnikatelů očekávají ujištění, že náhrady stát podnikatelům vyplatí i v případě rozpočtového provizoria.

CBA

Česká barmanská asociace považuje rozhodnutí vlády o omezení provozní doby gastronomických zařízení za diskriminační. Nynější model kompenzací je navíc podle ní nedostatečný. V tiskové zprávě o tom za asociaci informoval Michael Lapčík. Asociace má asi 1500 členů. Vláda schválila nová opatření proti šíření covidu-19 dnes.

 

Podle asociace nucené zavření podniků ve 22:00 je pro bary a kluby likvidační, pro tento segment gastronomie prakticky nemá smysl za daných podmínek otevírat. "Opět jsme to schytali za všechny. Toto rozhodnutí je výsměchem všem lidem z našeho oboru, kteří se po celou dobu epidemie snažili veškerá opatření dodržovat a kvůli fatálním omezením dřeli bídu, případně sháněli brigády ve skladech. V asociaci jsme se aktivně připojili ke kampani Udělejme tečku za…, tvořili jsme vlastní kreativy a komunikovali je. Opravdu jsme věřili, že očkováním a jeho maximální podporou uděláme tečku za koronavirem. Opravdu jsme věřili, že tato vláda splní svůj slib a již nikdy nezatíží podnikatele a jejich zaměstnance lockdownem, ani částečným," uvedl prezident asociace Aleš Svojanovský.

 

Současný model kompenzací je podle něj pro podniky typu barů a klubů nepřijatelný. "Budeme po vládě požadovat navýšení kompenzačních částek. S aktuálním nastavením kompenzací nemají minulými vlnami zdecimované podniky šanci přežít. Podpora v rámci programu COVID – 2021 musí být vyšší než 300 korun na zaměstnance a den. To je zcela nedostatečné. Je také potřeba obnovit program Antivirus A Plus, " uvedl Svojanovský. Asociace chce žádat vládu o změnu kompenzačního modelu barům a klubům.

ANC

Zákaz konzumace v jídelních zónách obchodních center považuje Asociace nákupních center za diskriminační krok. Centra se totiž za celou dobu pandemie koronaviru neprokázala jako zdroje nákazy. ČTK to dnes sdělil předseda výkonného výboru Asociace nákupních center ČR Jan Kubíček.

 

Vláda v demisi dnes rozhodla o zpřísnění protiepidemických opatření, která začnou platit od pátečních 18:00. Kromě jiného zakázala právě konzumaci v obchodních centrech. Stravovací provozy v jídelních zónách tak budou moci vydávat pouze jídlo s sebou. Zákaz se netýká restaurací, které v obchodních centrech fungují v oddělených prostorech. Pro ty bude jako pro ostatní gastronomická zařízení platit zavírací doba mezi 22:00 a 05:00.

 

"Dnešní rozhodnutí vlády v podobě zpřísnění podmínek pro jídelní zóny v nákupních centrech vnímáme jako diskriminační. Nerozumíme tomu, v čem jsme odlišní od restaurací, které mohou v průběhu dne poskytovat služby v plném rozsahu. V průběhu celé pandemie dodržují nákupní centra důsledně všechna nařízení a opakovaně prokázala, že nejsou zdrojem nákazy," uvedl Kubíček.

 

Zatímco personál restaurací musel od 1. listopadu u hostů, kteří se chtěli v podniku posadit, začít kontrolovat doklad o dokončeném očkování, prodělání nemoci covid-19 v posledních šesti měsících a do neděle negativní test, ve stravovacích zónách nákupních center byli za dodržení nařízení zodpovědní návštěvníci. Ti museli potvrzení předložit až v případě kontroly například hygieniků.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.