gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

 Traveller.cz

6 vět, které nás v gastru můžou vyděsit

6 vět, které nás v gastru můžou vyděsit

V našem oboru se vyskytuje spousta výroků, které nechceme slyšet, ale přesto je slýcháme. Většinou padají z úst hostů, ale Filip Vracovský tentokrát sestavil seznam vět, kterými nás mohou "dostat" naši kolegové, kolegyně, nadřízení nebo podřízení.

 

1) Šéfe, já jsem myslel...

Tohle bývá v pracovním procesu konečná. I v případě, že je dotyčný myslitel skutečný inovátor a šéf naprostý blbec. Za tím úsměvem, s kterým vám posádka hází odjištěný granát do lodního motoru, se málokdy skrývá špatný úmysl. O to hůř to pak končí. 

 

Tohle slyšíme neradi

 

2) Se to zamaskuje.

Ne, ne milánkové! Nic se nezamaskuje. Spálenej řízek zůstane spáleným řízkem i když ho položíte černým dolů a navrch z citronu vykrájíte anděla. Dobrej kuchař se nepozná podle toho, že nic neposere. Ale podle toho, že když už se tak stane, nepoloží to na talíř!

 

Tohle slyšíme neradi

 

3) Šéfe, já bych s váma chtěl mluvit!

Auvajs. Zítra máte jet na dovolenou. Karel (hotovkář) si včera zlomil ruku a Fanda (saláty) mi právě jde dát výpověď. Ale nechce tlačit, den, nebo dva ještě odmaká...

 

Tohle slyšíme neradi

 

4) Přijel nákup.

Jasně! Rozvařenejch šest stolů, kasa plive další bloky jako starej námořník žvejkací tabák, potkávám sám sebe, ruka sem, noha tam… A závozník zase netrefil okno, které na dodání má. Nezbejvá než nasadit úsměv od ucha a jít to přebrat. Práce přeci není zajíc, ta neuteče.

 

Tohle slyšíme neradi

 

5) Hele, já to asi spletla!

Věta, kterou vám servírky celoživotně říkají mnohem častěji, než vás zvou do příručáku na rande. Stůl velkej jako kráva, skoro všechno už nandaný a jedno jídlo můžete jít vařit znova. Na kamnech ani na grilu není místo. Na přílohách pičuje kuchař, že to nedává, močák vysílá poslední zoufalé signály před kolapsem a plíce další hodinu bez cigára odmítají fungovat… 

 

Tohle slyšíme neradi

 

6) Zejtra nemusíš chodit, zvládnem to bez tebe.

A sakra! I přes výše zmíněné jste závislák. Co budete celý den dělat? Své blízké už stejně podle starých fotografií nepoznáte, rozečítat román nemá ten jeden den cenu. "No nic, zajdu se mrknout alespoň na obědy jak jim to jde. To se nemůže nic stát!"

Filip Vracovský

Autor: Filip Vracovský

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.