gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Bude gastro ještě vděčně vzpomínat na Babiše?

Bude gastro ještě vděčně vzpomínat na Babiše?

Říká se, že na to špatné člověk vždycky rychle zapomene. Na některé věci se ovšem zapomenout nedá a protikoronavirová opatření vlády Andreje Babiše dosud máme všichni (nejen z gastronomie) v živé paměti.

 

Jenže! Přestože byly pokyny k uzavření nebo omezení provozu našich zařízení odsouhlasovány či zveřejňovány o půlnoci nebo brzy ráno. Bez ohledu na to, jestli nás o nich chaoticky informoval sám premiér Babiš, ministryně financí Alena Schillerová, univerzální člen vlády Karel Havlíček, případně tvor aktuálně sloužící v čele ministerstva zdravotnictví - nebo všichni dohromady. I když některé vydržely jen hodiny, další pár dnů a v jiných se nedokázali vyznat ani jejich autoři...

 

Andrej Babiš

 

Může se stát, že na ně nakonec budeme vděčně vzpomínat. 

 

Proč to? Protože po nich obvykle následovaly kompenzace pro potrefené podnikatele. Po silném tlaku, mnoha jednáních, pozdě, málo a ve spojení se značnou byrokratickou zátěží - ale přišly, a mnoha podnikatelům ve svízelné situaci všechny ty Covidy 2020, Nepokryté naklady, Antiviry a další programy pomohly aspoň povytáhnout trn z bolavé paty. Jo, taky došlo k "vypnutí" EET, ale to dodnes nikdo moc nepochopil.

 

Teď tu máme vládu novou, od které se všeobecně očekává velká změna. A opravdu, nouzový stav nebyl prodloužen a také opatření jsou teď o něco mírnější (u stolu v restauraci teď může sedět 6 hostů místo dřívějších 4). Ovšem přestože ve srovnání s úplným lockdownem nebo "policejní hodinou" by se zdálo, že si teď nemáme na co stěžovat, není to tak úplně pravda.

 

Restaurace

 

Hospody jsou stále spíše prázdné než plné. K normálu máme pořád ještě pěkně daleko. A kvůli povinnosti kontrolovat hostům aplikaci Tečka a ověřovat, zdali jsou očkováni, u nás vznikla poměrně velká skupina lidí, která aktuálně odmítá pohostinské (a jiné) podniky navštěvovat. Ponechme teď stranou, je-li názor této části populace racionální. Hlavní je, jaký to má vliv na návštěvnost a tržby. 

 

O kompenzacích ale tentokrát žádný člen vlády nemluví. Dokonce ani nejedná. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN) na schůzi Sněmovny minulý týden  uvedl, že si nechal zpracovat analýzu předchozích programů náhrad a dotace podle něj získaly hlavně velké firmy. Naopak se pomoc nedostala k malým a středním podnikatelů.

 

Peníze

 

Podle seznamu největších příjemců kompenzací (např. tady na serveru Seznam Zprávy) by se mohlo zdát, že to je pravda. Síkelův předchůdce Karel Havlíček, ale také garant projektu Moje restaurace za Asociaci malých a středních podniků Luboš Kastner, prezident Asociace hotelů a restaurací ČR Václav Stárek a první viceprezident České unie cestovního ruchu Jakub Juračka se proti takovému tvrzení ohradili.

 

Prosinec byl, především kvůli protiepidemickým zásahům, letos opět slabý, na vánoční večírky jsme mohli zapomenout, leden a únor teď těžko nějakou restauraci nebo hotel zachrání. Všichni už jsou unavení, hotovosti nemá nikdo nazbyt a "kurzarbeit" se zase nějak zaseknul. Pochopí to i nová vláda, nebo máme využít přechodného oteplení a vyrazit na pastvu?

 

Co s námi bude co s námi bude

Redakce GastroJobs.cz s využitím servisu ČTK

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.