Slovenská restaurace nabízela medvědí guláš
Koliba v Tatranské Štrbě před nějakým časem nabízela medvědí guláš s knedlíkem a topinky s medvědími škvarky. Správa Tatranského národního parku (TANAP) však vyloučila, že by medvědí maso v nabídce restaurace pocházelo z lovu v této chráněné oblasti.
Televize Markíza poukázala na to, že medvěd hnědý je chráněným druhem a obchodování s jeho masem je možné pouze na základě zvláštní výjimky.
Podle zjištění Markízy dokonce toto maso servírovali bez potřebných povolení. Letos ministerstvo životního prostředí udělilo čtyři výjimky, ani jedna však nebyla pro zmíněnou kolibu. Skrytá kamera přitom zachytila číšníka, který tvrdil, že jde o legální nabídku. "Je to klasický medvěd. Ještě před měsícem běhal a teď už doběhal. Je to legální, musíte tam mít nějaký kontakt na TANAPu," řekl nic netušící číšník redaktorce.
"Předmětné maso z medvěda pocházelo z podtatranského regionu. Nebyla identifikována žádná zjištění v rozporu s legislativou," sdělila Janka Hurajtová z Koliby Žerucha. Uvedla, že šlo o legální odlov a že maso prošlo hygienickou kontrolou. Regionální úřad veřejného zdravotnictví v Popradě potvrdil, že kontrolu provedli.
Slovenské ministerstvo životního prostředí se k případu zatím nevyjádřilo. Slovenská inspekce životního prostředí přislíbila provedení kontroly.
Redakce GastroJobs.cz, zdroj: TV Markíza, Pravda.sk, instagram @mysmeles_official, fotografie: instagram @mysmeles_official, Canva