Gastroholik.cz

Sladké setkávání nejen kvůli dortům

Sladké setkávání nejen kvůli dortům

V polovině března se ve včelařském učilišti v Nasavrkách uskutečnil v dlouhé řadě další cukrářský sraz nadšenců z řad amatérů i profesionálů. A já jsem si uvědomila, že s některými aktéry, či spíš aktérkami se přes tu sladkou vášeň znám osobně už neuvěřitelných 17 let. 

 

A ráda přiznávám, krásných 17 let. Když jsme začínaly, vyhledávaly jsme světové trendy ve zdobení hlavně dortů na Internetu, sháněly jsme speciální pomůcky a vymýšlely jejich dnes už těžko uvěřitelné náhražky z běžných věcí, abychom docílily stejně krásných výsledků, jako byly na fotografiích v zahraničí. Pokud některá z nás náhodou sehnala nějakou takovou speciální pomůcku, nakoupila vždycky víc kousků a na srazu se podělila nejen o ni, ale v prezentaci i o možnosti jejího použití. Vzájemně jsme se učily,  podporovaly, inspirovaly, chválily, a tím posouvaly dál a výš.

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Postupně jsme při svých setkáních poznávaly i partnery, rodiny, zájmy. No, zkrátka ze společné sladké vášně několika desítek žen se vyvinulo velké a hlubší propojení jako v široké rodině. 

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Vzpomínám, jak jsme se dokázali podporovat v těžkých životních situacích. Několikrát jsme mezi sebou udělali finanční sbírku, například na pomoc nemocnému dítěti. Když někdo ztratil partnera, “sladká rodina” mu okamžitě přišla na pomoc.

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Ale samozřejmě, na prvním místě zůstávala a zůstává cukrařina. Díky těm šikovnějším z nás jsme se učily nové a nové techniky, v prvních letech hlavně zdobení dortů a dezertů. Dnes už se to zdá asi i úsměvné, když všechno lze jednoduše nalézt na různých internetových platformách a odborné i zábavné kurzy jsou běžně dostupné. Ale právě i díky těmto setkáváním se některé z nás rozhodly udělat z koníčka práci, zaměstnání, životní poslání. Pochopitelně, na druhou stranu byly i ty druhé, které postupně sladkou vášeň ztrácely a koníčka opouštěly. Ale jádro zůstalo a postupně se rozrůstá o nové nadšence. I prezentace a workshopy se samozřejmě mění. Už dávno nejsou jen o zdobení. Učíme se technologie práce se smetanou, čokoládou, náplněmi, polevami, různými druhy těst...

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

A i když je dnes už všechno velmi dobře dohledatelné na Internetu, chytré vychytávky a drobné detaily je fajn vidět naživo nebo si je i vyzkoušet pod vedením někoho, kdo to opravdu umí. To potvrzuje i jedna z profesionálních cukrářek, Martina Koubová, majitelka cukrárny ve Smiřicích. Sama prošla mnoha odbornými cukrářskými kurzy, aby svou cukrárnu dostala na tak vysokou úroveň, kde dnes je. A sama také na každém cukrářském srazu něco z toho, co umí, ráda ukáže ostatním. I ona se ráda inspiruje vychytávkami jiných v jejich prezentacích nebo workshopech.

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Další profesionálka, Radka Havránková, majitelka cukrárny Týnec nad Sázavou, která také svou práci bere velice vážně a stále se ráda učí nové věci i na odborných kurzech, vítá každý cukrářský sraz jako příjemné setkání se stejně naladěnými lidmi: “Je to úžasná parta pozitivních lidí. Vždycky ráda přijedu, protože tady mám pocit, že jsem mezi svými, můžu si chvilku odpočinout a pobavit se.  A zároveň se inspirovat a snad i inspirovat ostatní.”

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Nelze opomenout ani charitativní poselství každého srazu. Vždy je předem vyhlášeno téma malé dortové soutěže. Letošní znělo “Země světa a co je pro ně typické”. Dorty účastníků jsou vystaveny v chladné místnosti, kam má přístup také veřejnost. Kdo chce, může označit na hlasovacích lístkách nejhezčích 5 dortů. Po sečtení hlasů jsou autoři oceněni a poté všechny dorty odvezeny podle domluvy na místa, kde udělají radost lidem, kteří by si takové dorty nemohli koupit.

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová

 

Sladké setkání v Nasavrkách 2025, foto: Lucie Hrodějová 

Jarní cukrářský sraz skončil a já už se těším na ten další. A vím, že nejsem sama. Víme, že to má smysl, i kdybychom všichni všechno z oboru uměli, což se nikdy nestane. Těch důvodů k setkávání je mnohem víc.

 

Vaše Lucie

Lucie ❤

Text, fotografie: Lucie Hrodějová

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.