Hrozí Gault&Millau v Německu konec?

Nakladatelství Henris Edition již nebude vydávat gastronomického průvodce. Jak to bude s hodnocením „čepic“ v Německu dál, zůstává nejasné.
V posledních letech se Gault&Millau v Německu nedostal do pozornosti jen díky oceněním restaurací. Titulky novin plnil i spor s držitelem licence v Německu, společností Henris Edition GmbH, který byl místy řešen i soudní cestou. Gault&Millau vypověděl Henrisovi licenci k 16. listopadu 2023, Henris však tuto výpověď neuznal. Následoval soudní spor, který skončil ve prospěch vydavatelství.
Nyní se cesty Henris a Gault Millau definitivně rozcházejí, jak stojí v oficiálním prohlášení. Henris v něm uvádí, že spolupráce s Gault Millau letos končí plánovaným vydáním a závěrečným vyhodnocením průvodce pro rok 2025. Tento průvodce již vyšel v lednu. Kdo jej bude v budoucnu vydávat, zatím není známo.
Nová platforma pro gurmány
Konec spolupráce je už viditelný. Webové stránky Gault&Millau Německo se nyní přesměrovávají přímo na stránky firmy Henris Edition. Ta mezitím spustila novou online platformu s názvem Henris, zaměřenou na kulinární scénu. Na této platformě budou zveřejňovány takzvané Henris Diamonds („Henrisovy diamanty“).
Henris chce na této platformě kombinovat hodnocení předních gastronomických průvodců, jako jsou Michelin, Gault&Millau, Gusto, Gambero Rosso a dalších národních průvodců. Tato hodnocení budou doplněna o nezávislé expertní recenze a redakční obsah. „Nová hodnoticí jednotka Henris Diamonds nabízí zhodnocení kulinární kvality,“ cituje tisková zpráva vydavatele Hanse Finka.
Projekt odstartuje ve vícejazyčné podobě a bude obsahovat obsah pro Německo, Rakousko, Švýcarsko a Itálii. Ještě během letošního roku by se měly přidat další země jako Francie, Španělsko a Chorvatsko. V centru zájmu přitom nebudou jen restaurace, ale i doporučení týkající se ubytování, gastronomie, vína a kulinárního cestování.
Redakce GastroJobs.cz, zdroj: Henris Edition GmbH fotografie: Gault&Millau, Henris