gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Jste ready na zítřejší znovuotevření?

Jste ready na zítřejší znovuotevření?

Restaurace (včetně provozoven v obchodních centrech), hospody a hotely mohou v zítra po více než dvou měsících otevřít hostům své vnitřní prostory, které musely 14. března uzavřít kvůli šíření koronaviru. Znovuotevření doprovázejí přísná hygienická pravidla.

 

Ta nejprve oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch na tiskovce konferenci v pátek 15. května, později se detaily opatření objevily na webu ministerstva v podobě několikastránkového dokumentu bez nějakých formálních náležitostí (stále platí, je ke stažení zde a rozebrali jsme ho v našem článku tady - včetně dokumentů, letáčků pro veřejnost apod.).

 

Některé věci nebyly zcela jasné a často jste se nás ptali např. na možnost nošení štítů místo roušek, pravidla pro soukromé akce, možnost nočního prodeje hostům na zahrádce apod. Zaslali jsme v tomto smyslu e-mail na Tiskové oddělení Ministerstva zdravotnictví ČR, který ale bohužel zůstal bez odezvy.

 

V týdnu jsme pak díky upozornění Asociace hotelů a restaurací ČR našli na webu Vlády České republiky usnesení, kterým vláda bere na vědomí příslušné rozhodnutí (ve formě Mimořádného opatření) ministra zdravotnictví včetně seznamu podmínek. Usnesení má datum 18. května. Podle některých právníků je takový postup po ukončení nouzového stavu nezákonný a samotný ministr nemá právo taková omezení nařídit. Než o tom rozhodne soud, nezbývá nám ovšem než je respektovat.

 

Co je tam tedy důležitého pro restaurace?

 

Screenshot z pravidel


Že musíme zavírat nejpozději do 23:00, už jsme věděli. Protože ale i potom bude možný prodej přes okýnko, mnoho našich čtenářů se na nás obrátilo s názorem, že hosté budou moci zůstat na zahrádce i po 23:00 a konzumovat jídlo a nápoje nakoupené z okýnka. Podle našeho názoru to bod II výše neumožňuje a zahrádky by měly zavřít také nejpozději ve 23:00 (nebo dříve, pokud to nařizuje místní vyhláška).

 

V dalším textu, pokud se správně díváme, nic nového není.

 

Screenshot z pravidel

 

A ani opatření týkající se hotelů nepřinášejí nic navíc:

 

Screenshot z pravidel

 

Pokud jde o Vaše další dotazy, konkrétní odpovědi jsme tedy nedostali a můžeme vycházet jen z textů výše:

 

Může soukromá oslava (svatební hostina apod.) pokračovat i po 23:00?

Dle telefonického dotazu na hygienické stanici by to neměl být problém, pokud budou dodržena všechna ostatní opatření a po 23:00 hodině bude restaurace pro ostatní veřejnost uzavřená. Bohužel se nám nepodařilo získat toto stanovisko písemně. Rozhodně proto doporučujeme dodatečné ověření na vaší (místně příslušné) hygienicke stanici. Kontakty najdete tady. Pro úplnost dodáváme, že maximální účast na hromadných akcích je aktuálně (od zítřka) omezena počtem 300 osob.

 

Svatba, ilustrační fotografie

 

Smí obsluha místo roušek nosit plastové štíty?

Jen málo dokumentů mluví vysloveně o rouškách, většina zmiňuje zakrytá ústa a nos (popř. dýchací cesty). Z tohoto pohledu se štíty zdají být v pořádku, bohužel žádnou odpověď na náš dotaz v tomto smyslu jsme od ministerstva nedostali. V každém případě, pokud chcete být co nejvíce chráněni, trvejte na tom, aby hosté měli nasazené roušky, když s vámi mluví a kdykoliv se zvednou od stolu.

 

Musí obsluha nosit rukavice?

Ne. V žádném z vládních mareriálů o takové povinnosti není zmínka.

 

Kdy otevírají bary, diskotéky, noční kluby apod.?

Podle všeho nastává zítra poslední fáze rozvolňování pokud jde o úplné uzavření některých provozoven. I noční podniky tedy mohou od 25. května otevřít. Ale zatím vždycky jen do 23:00 hodin (přejeme příjemnou zábavu!).

 

Recepce, ilustrační fotografie

 

Přejeme vám všem úspěšný nový rozjezd plný příjemných hostů, královských dýšek a slunečného počasí na zahrádkách!

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK, Vláda ČR, Ministerstvo zdravotnictví ČR

Fotografie: ilustrační pod licencí C00

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.