Flairovým Barmanem roku 2022 je M. Vogeltanz
Českým flairovým Barmanem roku 2022 je Martin Vogeltanz. Rozhodlo o tom nedělní finále Czech Flair League, které bylo zlatým hřebem programu Abzac Bartenders Party v brněnském centru Abzac.
Event pořádající Česká barmanská asociace tituluje jako vánoční večírek pro všechny kolegy z oboru gastronomie, v neděli 15. ledna 2023 šlo o čtvrtý ročník. Za celý večer centrum Abzac navštívilo odhadem více než 250 účastníků. "Velký sál se hezky zaplnil, soutěže se odehrávaly v důstojné atmosféře. Akce tak splnila svůj účel, kdy jsme chtěli dát všem barmanům a dalším kolegům z gastra možnost se potkat na pěkném místě a se sklenkou dobrého drinku," okomentoval zájem o Abzac Bartenders Party prezident České barmanské asociace Aleš Svojanovský.
Pozdně odpolední předehrou finále Czech Flair League byla juniorská flairová soutěž pětice studentů gastronomických škol. Ti měli za úkol připravit gin tonik z ginu Beefeater a toniku Schweppes metodou working flair a volný fancy koktejl založený na rumu Havana Club metodou exhibition flair.
Vítězem juniorské soutěže se stal Matěj Nováček z Hotelové školy Světlá a Střední odborné školy řemesel Velké Meziříčí. Na druhém místě skončil Daniel Zuzčák z Albrechtovy střední školy v Českém Těšíně a na bronzové pozici se umístil Nikolai Fomin z baru Vzorkovna.
V následném finále Czech Flair League startovalo šest nejlepších flairových barmanů uplynulého ročníku dle získaných bodů. Zvítězil Martin Vogeltanz před Štěpánem Šimánkem a Tomášem Bielčíkem. Mimo medailové pozice skončili Tomáš Vančura, Dominik Buchta a David Sedlák. V osmičlenné hodnotící komisi nechyběli Václav Abraham, David Neumann, Milan Bukovský nebo Tomáš Kubíček. Vloženou soutěž Beefeater Biggest Move o nejzajímavější working flair trik vyhrál David Sedlák.
Nový flairový Barman roku 2022 Martin Vogeltanz byl po měření sil s ostatními adepty na titul sebekritický. "Povedla se mi show pro lidi, první polovina sestavy byla čistá. Potom se mi ale spousta triků nepovedla, takže výkon se nehodnotí dobře. Věděl jsem, že v komisi zasednou zkušení mixologové, proto jsem se hodně zaměřil na chuť drinku. Viva Havana je možná twistem na Negroni – rumovým, kouřovým, meruňkovým a lehce kyselým," uvedl.
Sotva se tak loni v listopadu zúčastnil koktejlového mistrovství světa na Kubě, může se těšit na další reprezentaci tuzemské barové scény. Tentokrát bude šampionát hostit mnohem bližší destinace, a sice italská metropole Řím.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, fotografie: CBA