Filip Vracovský: Posezení se štamgasty
Jednou z prvních věcí, které se u mě studenti dozvědí, když přijdou do školy, je ten skutečný důvod, proč vlastně ty naše restaurace, bary, kavárny, hotely a hospůdky provozujeme.
Na první dobou, když se jich zeptám, většinou hlásí, že: "Aby se lidi dobře nasedli," nebo "Aby je měl kdo obsloužit." Expresivněji pak: "Aby se měl fotr kde vožrat!"
Pak se do toho vložím já a hned jim seberu kus romantiky: "Hlavní je, aby ten náš podnik vydělal peníze. Tedy až na malé výjimky, kdy slouží restaurace jako pračka peněz, nebo ji má majitel jen pro zábavu a je mu jedno, kolik v nich zahučí."
Pravdou ale je, že bez našich hostů by to nikdy nešlo. A nejlepší host je ten, který se vrací. A ten úplně nejvíc nejlepší host je ten, který se vrací často. U kterého víme, kdy má narozeniny. Že nemá rád okurku a tuzemák. Alergii na lepek jen hraje, ale rádi to hrajeme s ním. Protože vás rozesměje, když je vám smutno. Pochválí servírkám novou uniformu a účes, kuchařům pošle malý orosený a olizuje se až za ušima, i když si dal jenom utopence.
Tak takovej host se jmenuje štamgast. Když je hospoda živá, je štamgast jejím srdcem, co tepe.
Domovní znamení U Zlatého tygra, foto: Matěj Baťha CC BY-SA 3.0
Nejznámější hospodou plnou štamgastů je bez diskuze a už po staletí ta U Zlatého tygra v Praze. Historie slavného domu sahá až do středověku, v časech pozdějších sem chodil Mácha, Tyl nebo Palacký. Protože i když obrozujete národ, musíte vést ty chlapské řeči u dobrého žejdlíku.
Za časů, které už si pamatuji, tu své místo měl nesmrtelný Bohumil Hrabal. A kdo ví, třeba právě tady u té báječné hladinky přemýšlel o postavách z Postřižin a dalších figurkách, kterými zaplnil své knihy.
Bohumil Hrabal, foto: Hana Hamplova CC BY-SA 3.0
Každopádně, i když naši štamgasti nejsou literární, rockové či jiné hvězdy, rozmazlujme si je! Protože našimi hvězdami jsou a bez nich by nás nebylo…
Skoro by to stálo za to zavést jednou takový mezinárodní (no, možná nejprve skromně národní) den štamgastů. A třeba by se to domluvit právě tady na Gastrojobsu, co vy na to?
Díky a ahoj!
Váš Filip
Filip Vracovský
Fotografie: ilustrační pod licencí C00, není-li uvedeno jinak