gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Ministerstvo rozhodne o penězích pro Michelin

Ministerstvo rozhodne o penězích pro Michelin

Ministerstvo pro místní rozvoj by mělo v následujících týdnech rozhodnout, zda za ČR zaplatí společnosti Michelin poplatek za zařazení do prestižního gastronomického průvodce. ČTK to sdělil zástupce vedoucí komunikace a PR manažer kabinetu ministra pro místní rozvoj Petr Waleczko.

 

Firma požaduje za tři roky deset milionů Kč. Před 25 lety dostala pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons jako první v postkomunistických zemích michelinskou hvězdu, v současnosti ji mají dva pražské podniky (Field a Degustation Bohême Bourgeoise. Udržení průvodce v ČR podporují oborové organizace.

 

Zástupce vedoucí komunikace a PR manažer kabinetu ministra pro místní rozvoj Petr Waleczko

 

Na požadavek společnosti Michelin zaplatit za zařazení do průvodce upozornily v lednu Seznam Zprávy (psali jsme tady). Server uvedl, že za loňský rok Michelin doporučení pro Česko zatím nevydal, protože i tento ročník již byl podmíněn poplatkem. Ministerstvo spolu s agenturou CzechTourism, zástupci české gastronomie a dalšími organizacemi podle Waleczka zvažuje možné scénáře a případný rozsah podpory gastronomie a cestovního ruchu v ČR. "Spolupráce agentury CzechTourism se společností Michelin, v různých variantách, je jednou ze zvažovaných možností. Další postup bude rozhodnut v následujících týdnech," doplnil.

 

Za loňský rok Michelin doporučení pro Česko zatím nevydal

 

Manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR Tomáš Popp ČTK řekl, že asociace podporuje udržení průvodce v ČR. "Vnímáme, že je u nás odhadem i ke 30 restauracím, které by do průvodce mohly být zařazeny. I kdyby neaspirovaly přímo na ocenění hvězdou, ale na Bib Gourmand, neboli restauraci nabízející dobré jídlo za dobrou cenu, či zařazení do průvodce bez přímého ocenění," uvedl. Upozornil také na to, že v současné době se omezuje pouze na restaurace v Praze a měl by se rozšířit na celé Česko.

 

Manažer Asociace kuchařů a cukrářů ČR Tomáš Popp

 

Pokud by Česko průvodce vynechal, byl by to podle Poppa signál, že tuzemská gastronomie není na světové úrovni. "Po jedné hvězdě dlouhodobě drží pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeoise a byla by velká škoda, pokud by jejich energie a skvělá práce měly být zmařeny," dodal. Vysokou úroveň české gastronomie podle něj potvrzují i úspěchy Národního týmu kuchařů a cukrářů na mezinárodních soutěžích.

 

Tým restaurace Field

 

Jedna hvězda Michelin označuje velice dobrou restauraci ve své kategorii, dvě hvězdy výtečnou kuchyni, která stojí za návštěvu, a tři hvězdy výjimečnou kuchyni, která stojí za zvláštní cestu. Pražské restaurace dosud nikdy při jednom hodnocení nezískaly více než jednu hvězdu.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: MMR ČR, AKC ČR, restaurace Field, michelin.guide.com

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.