Barmankou roku 2022 je Carola Urru
Trofej Barman roku 2022 získala Carola Urru z pražského AnonymouS Baru. Rozhodlo o tom úterní finále Czech Bartenders League, které bylo součástí programu tradičního eventu České barmanské asociace Abzac hands up.
Na startu finále Czech Bartenders League se nakonec sešlo čtrnáct nejlepších barmanů loňského ročníku. Ten patnáctý, a nutno říci, že jeden z nejžhavějších favoritů a bodový lídr uplynulé sezony – Honza Šebek – se kvůli akutním zdravotním důvodům omluvil a do souboje tak bohužel nezasáhnul.
Carola Urru zvítězila s drinkem Blazovice. Teplý koktejl obsahuje zlatou Vizovickou slivovici 2020, likér Monin Amaretto, sirup Monin Mirabelle Cherry Plum, citronovou šťávu, medový punč a kvetoucí čaj s měsíčkem. Autorka jej vyrobila málo vídanou metodou blazer, při níž se zapálená tekutina přelévá z nádoby do nádoby, a ozdobila ho jedlou květinou.
"Chtěla jsem trochu změnit zaběhnutou hru v tom smyslu, že Barmana roku doposud vyhrávali pouze Češi, a povedlo se to. Soutěžní vystoupení pro mě bylo obtížnější jen zpočátku, kdy jsem se snažila mluvit česky. S trochou cviku ale zvládnete cokoliv," říká barmanka s italskými kořeny.
"K tvorbě drinku mě inspirovala historie rodiny Jelínků, stejně jako rebelský a odvážný koncept mého domovského AnonymouS Baru nebo tradiční česká medicína v podobě ranní slivovice a dobré teplé polévky," dodává Carola, jejíž profesní ambicí je budovat si dobré jméno po celém světě a jednoho dne si otevřít vlastní bar v Praze.
Na druhém místě skončil Jan Lukas z českobudějovického Café Datel, třetí příčku obsadil Vítězslav Cirok z karlovarského Grandhotelu Pupp. "Rozhodnout o konečném pořadí v první trojici bylo velmi náročné. Tito tři soutěžící totiž předvedli fantasticky komplexní výkony od myšlenky přes propracovanou prezentaci až po finále v podobě vybalancovaného koktejlu. Roli hrály opravdu drobné nuance," přibližuje obtížné rozhodování soutěžní komise jeden z jejích členů Michal Marešovský. Podle něj je Carola Urru komplexní, kreativní a zkušenou barmankou, která dokáže českou barovou scénu na letošním koktejlovém mistrovství světa v Římě úspěšně reprezentovat.
VIP komisaři Zdeněk Kaštánek, Michal Marešovský, Tomáš Brůha, Achim Šipl, Jiří Richter a Kryštof Hordina kromě posuzování finále Czech Bartenders League také vystoupili před publikem se svými prezentacemi. Nejzkušenější VIP host Abzac hands up Zdeněk Kaštánek uspořádal panelovou diskuzi na téma Jak uchytit udržitelnost.
"V tomto ohledu zaznamenalo pohostinství v posledních letech veliký posun. Nejlépe to dle mě vystihuje fakt, že managementy stadionů, zámořských dopravních linek či restauračních řetězců mají dnes udržitelnost ve svých KPI (klíčové ukazatele výkonnosti pozn. red.). V minulosti přitom hleděly téměř výhradně na profit a hospodářský výsledek. Společenská odpovědnost ale dnes hraje čím dál větší roli," těší pozitivní vývoj Zdeňka Kaštánka, jehož projekt ecoSPIRITS si klade za cíl eliminovat jednorázové použití skleněných obalů u destilátů nebo vína.
V rámci programu Abzac hands up došlo i na vyhlašování dalších oborových ocenění. Flairovým Barmanem roku 2022 se stal Martin Vogeltanz, diplomy a trofeje za loňské celoroční snažení si převzali také nejlepší juniorští soutěžící z řad středoškolských studentů. Cenu Bohumila Pavlíčka za celoživotní přínos gastronomii obdržel Karel Mayer. Obtisky svých dlaní na bar slávy ve velkém sále brněnského centra Abzac tentokrát přidali Achim Šipl a Michal Marešovský.
Návštěvníci eventu, kterých se od 10 hodin dopoledne do 22 hodin večer prokázalo vstupenkou distribuovanou partnery asociace přesně 1.236, po celou dobu programu ochutnávali koktejly, destiláty, šumivá vína, kávu, čaj i nealkoholické nápoje u degustačních barů od partnerů České barmanské asociace. Slavnostním dnem všechny přítomné provedl jedinečný moderátor Petr Nárožný.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj, fotografie: ČBA Česká barmanská asociace