gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Bar, který neexistuje nabízí drinky navržené AI

Bar, který neexistuje nabízí drinky navržené AI

Buzzword roku? Jednoznačně AI neboli umělá inteligence, která nevídaným tempem proniká do všech rovin našich životů. Třeba vám vymyslí koktejl – jako na letní zahrádce brněnského Baru, který neexistuje.

 

Čtyři variace na oblíbený gin tonik dle receptur sestavených barmany. Vedle nich čtyři gin toniky vytvořené umělou inteligencí. A hlasování hostů o tom, jaká cesta vede k lepšímu výsledku. Takovou podobu má letošní koktejlové menu na venkovní zahrádce Baru, který neexistuje.

 

Bar, který neexistuje nabízí drinky navržené AI

 

"Jde vlastně o lehký experiment. Gin tonik v různých variantách byl v posledních letech jasným favoritem hostů letní barové zahrádky. Využili jsme tentokrát umělou inteligenci, aby vymyslela nějaké sofistikovanější obměny našich receptur. Mnohokrát jsme při tom zašli do slepé uličky a dočkali se nezajímavých výsledků, nakonec se ale čtveřici kreativních a použitelných receptur vygenerovat podařilo," přibližuje proces práce s technologií GPT-4 spoluzakladatel gastronomické skupiny Lidi z Baru Honza Vlachynský.

 

Bar, který neexistuje nabízí drinky navržené AI

 

Barmani při zadávání vybízeli aplikaci k tvorbě nápaditých receptur, jako by v tom soutěžila s těmi nejlepšími z oboru. Dané byly čtyři konkrétní variace na gin tonik – citrusová, jahodová, olivová a okurková. V citrusové variantě přidala AI k základním ingrediencím Campari, ibišek a grep. V jahodové kardamom a růžovou vodu, v olivové bezinku a vermut a v okurkové kmínovou pálenku akvavit a kopr. Vizuály k jednotlivým drinkům vygenerovala aplikace Midjourney.

 

Bar, který neexistuje nabízí drinky navržené AI

 

Hosté barové zahrádky mohou po ochutnání drinků prostřednictvím QR kódu hlasovat, zda jim více chutnal koktejl vymyšlený člověkem, nebo umělou inteligencí. Výsledek hlasování bude známý s koncem léta, prozatím vede AI.

 

Umělá inteligence se ukázala býti barmanům obrovským pomocníkem v kreativním pracovním procesu, zvláště pak na jeho samotném začátku, kdy je výhodou mít vymyšleno několik různých možností budoucího vývoje a mezi nimi si následně vybírat.

 

Bar, který neexistuje nabízí drinky navržené AI

 

"Věřím, že AI nám ušetří strašně moc práce, a to i v tak konzervativním oboru, jakým gastronomie je. Napříč naší organizací ji k různým úkolům využívají už prakticky všichni. Milujeme totiž dělat věci, kterým na začátku příliš nerozumíme, což umělá inteligence do puntíku splňuje," směje se Honza Vlachynský.

 

Podle něj je už nyní jasné, že v příštím koktejlovém menu Baru, který neexistuje bude hrát umělá inteligence ještě zásadnější roli.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Lidi z baru

Fotografie: Oldřich Hrb, Lidi z baru, Canva, AI

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.