gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Sezóna v Praze je za polovinou, co říkají čísla?

Sezóna v Praze je za polovinou, co říkají čísla?

Obsazenost pražských hotelů v červnu dosáhla 79 procent, meziročně byla o desetinu vyšší. ČTK to řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Data k červenci podle něj budou dostupná kolem poloviny srpna, předpokládá, že obsazenost v hlavním městě lehce přesáhne 70 procent a proti loňsku stoupne. 

 

Upozornil na to, že v červenci pražským hotelům chybí klientela z konferencí a korporátních akcí.  Obsazenost hotelů v České republice bude v červenci podle Stárka na podobné úrovni jako v roce 2019 před koronavirovou pandemií. "Bohužel s tím, že náklady jsou minimálně o 35 až 40 procent vyšší. Navíc hlavně v případě zahraničních turistů pro cestovní ruch není příliš pozitivní kurz eura, který se dlouhodobě pohybuje okolo 23 korun za euro," dodal.

 

Prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek, foto AHR ČR

 

Počet turistů v hlavním městě by letos celkem mohl dosáhnout 85 procent předcovidového roku 2019. Tehdy jich přijelo bezmála osm milionů. Novinářům to dnes řekl ředitel městské firmy Prague City Tourism (PCT) František Cipro. 

 

Ředitel městské firmy Prague City Tourism (PCT) František Cipro, foto PCT

 

Na úroveň před pandemií se dostane počet návštěvníků Prahy v následujících asi třech letech, doplnil náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). V roce 2020 klesl kvůli epidemii covidu-19 počet turistů v hlavním městě o 73 procent. PCT je městská firma která má na starosti turistický ruch.

 

Do hlavního města zavítalo v roce 2020, kdy propukla pandemie koronaviru, zhruba 2,18 milionu turistů, což je 27 procent počtu z roku 2019. Tehdejší vedení města spolu s PCT proto spustilo kampaň zaměřenou na české turisty, která je lákala na různé benefity. Počet tuzemských turistů od té doby každoročně roste. Loni jich v Praze bylo 5,98 milionu.

 

Praha, ilustrační fotografie, Canva

 

"Z našich zjištění, tedy co se týče návštěvnosti našich objektů, tak máme odhady, nebo důvod si myslet, že v tomto roce navštíví Prahu zhruba 85 procent návštěvníků oproti roku 2019," řekl Cipro. Přesná čísla návštěvnosti za červenec zatím nejsou k dispozici.

 

Do budoucna Cipro očekává nárůst počtu návštěvníků metropole také v souvislosti se zavedením přímého leteckého spojení do Prahy ze Soulu a Tchaj-peje. V souvislosti s covidem i válkou na Ukrajině se proměnila struktura návštěvníků Prahy. Kvůli válce do Česka nejezdí ruští a běloruští turisté.

 

Hotel concierge, ilustrační fotografie, Canva

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Canva, AI, AHR ČR, PCT

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.