gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Barcelonské restaurace odmítají osamělé hosty

Barcelonské restaurace odmítají osamělé hosty

Některé restaurace v centru Barcelony se snaží zabránit tomu, aby u stolu obědval či večeřel jen jeden člověk. Zákazníka, který by se rád občerstvil bez doprovodu, restaurace a bary odmítají obsloužit, napsal deník El País s odkazem na zkušenost několika lidí. Týká se to především venkovních zahrádek, které jsou v parných letních dnech nejvíce vyhledávané. Podle deníku El País chování některých restaurací souvisí s návratem masové turistiky.

 

S nepořízenou obešel několik restaurací na začátku týdne Eudald E. "Neměl jsem namířeno do konkrétního podniku, chtěl jsem se jen posadit na první zahrádku, kde bylo volno, povečeřet a číst si na čerstvém vzduchu," řekl. Poté, co ho pod různými záminkami odmítli ve třech restauracích, se vrátil domů hladový.

 

Barcelonské restaurace odmítají osamělé hosty

 

Podobnou zkušenost má i Anna T., kterou rovněž několikrát v centru Barcelony odmítl číšník usadit ke stolu, když zjistil, že je sama. "Naposledy mě to velmi naštvalo, a tak jsem jim řekla, že jsem ochotná přistoupit na jejich hru v otázce peněz," řekla. Na otázku, kolik je minimální útrata, aby mohla povečeřet sama, však číšník odmítl odpovědět.

 

Podle deníku El País tento přístup souvisí s návratem masové turistiky po pandemii covidu-19. Restaurace upřednostňují skupiny, často zahraničních turistů. To kritizují především starousedlíci, kteří poukazují i na další nešvary. V některých částech dne, například brzy večer či v době obědů a večeří, číšníci na zahrádkách odmítají obsloužit klienty, kteří se přišli jen něčeho napít.

 

Barcelonské restaurace odmítají osamělé hosty

 

Podle deníku se mezi barcelonskými provozovateli barů a restaurací rozmáhá jistá fobie z těch, kdo jedí sami. K tomuto počínání se odmítly vyjádřit radnice i sdružení barů a restaurací.

 

Barcelona během covidu-19 rozvolnila pravidla pro zahrádky, pro které platila mírnější pandemická opatření než pro vnitřní prostory. Počet vydaných povolení pro umístění zahrádky se tak mezi lety 2019 až 2022 výrazně zvýšil. V současnosti toto povolení má ve městě přes 6300 zahrádek.

 

Barcelonské restaurace odmítají osamělé hosty

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Canva, AI

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.