První britský michelinský podnik končí. Šéf má dost
Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair, označovaná za poslední baštu francouzské vysoké gastronomie ve Spojeném království ("French Haute cuisine"), v lednu nadobro uzavře. Její šéfkuchař Michel Albert Roux (známý také jako Michel Roux mladší, nar. 1960, původem samozřejmě Francouz), se chce věnovat rodinnému životu bez každodenního stresu spojeného s vedením restaurace oceněné michelinskou hvězdou.
Michel Albert Roux k tomu řekl: "Bylo to těžké rozhodnutí. Le Gavroche znamená hodně nejen pro mě a celou rodinu Rouxových, ale i pro celý tým a naše hosty. Konec současné nájemní smlouvy mi dal příležitost zhodnotit a zvážit budoucnost. Vždycky jsem říkal, že až jednou provoz restaurace ukončím, musí to být v době, kdy bude v té nejlepší kondici. Teď chci otočit list a posunout se dál, abych se mohl věnovat rodině a dalším podnikatelským záměrům."
Zaměstnanci restaurace Le Gavroche, které Michel podle svých slov také považuje za rodinu, budou v příštích několika týdnech absolvovat pohovory o podmínkách propouštění.
Deníku The Times se Roux přiznal: "Každodenní stres při řízení restaurace byl pro mě čím dál těžší. Složité podmínky a opatření během covidové pandemie mému duševnímu zdraví rozhodně neprospěly. V duchu cítím s každým mladým nezávislým restauratérem, který v této době otevírá novou restauraci. Navic brexit je velkou komplikací, pokud jde o zásobování, zaměstnance i náklady."
Restaurace Le Gavroche, v překladu "mořský ježek" ale také "otrhanec", "dítě ulice" (inspirací byla postava Gavroche z románu Victora Huga Bídníci), byla otevřena v roce 1967 pod vedením legendárních bratrů Rouxových, zesnulého Alberta Rouxe a Michela Rouxe staršího, a přilákala tehdy začínající šéfkuchaře, jako byli Gordon Ramsay, Marco Pierre White nebo Marcus Wareing.
Mezi ostrovními restauracemi jde o naprostou špičku: je to první britská restaurace, která získala michelinskou hvězdu (1974), jedna z prvních, které dostaly druhou hvězdu (1977), a první, která obdržela tři hvězdy (po přestěhování do současných prostor na Upper Brook Street, v roce 1982).
Michel Albert, který stojí v čele restaurace od roku 1991 (a pod jehož taktovkou má podnik hvězdy dvě), oznámil sérii speciálních večeří a akcí, které mají zajistit, aby se restaurace rozloučila s hosty i personálem ve velkém stylu: "Tohle není konec Le Gavroche - restaurace sice končí, ale její jméno bude žít dál, stejně jako dynastie Rouxů."
Podobné plány se svou restaurací noma už dříve oznámil šéfkuchař René Redzepi. Současná podoba fine diningu je podle něj neudržitelná.
Redakce GastroJobs.cz
Zdroj: Guardian, Evening Standard, Times
Fotografie: web restaurace Le Gavroche