Objednáme.eu

První britský michelinský podnik končí. Šéf má dost

První britský michelinský podnik končí. Šéf má dost

Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair, označovaná za poslední baštu francouzské vysoké gastronomie ve Spojeném království ("French Haute cuisine"), v lednu nadobro uzavře. Její šéfkuchař Michel Albert Roux (známý také jako Michel Roux mladší, nar. 1960, původem samozřejmě Francouz), se chce věnovat rodinnému životu bez každodenního stresu spojeného s vedením restaurace oceněné michelinskou hvězdou.

 

Michel Albert Roux k tomu řekl: "Bylo to těžké rozhodnutí. Le Gavroche znamená hodně nejen pro mě a celou rodinu Rouxových, ale i pro celý tým a naše hosty. Konec současné nájemní smlouvy mi dal příležitost zhodnotit a zvážit budoucnost. Vždycky jsem říkal, že až jednou provoz restaurace ukončím, musí to být v době, kdy bude v té nejlepší kondici. Teď chci otočit list a posunout se dál, abych se mohl věnovat rodině a dalším podnikatelským záměrům."

 

Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair v lednu nadobro uzavře.

 

Zaměstnanci restaurace Le Gavroche, které Michel podle svých slov také považuje za rodinu, budou v příštích několika týdnech absolvovat pohovory  o podmínkách propouštění.

 

Deníku The Times se Roux přiznal: "Každodenní stres při řízení restaurace byl pro mě čím dál těžší. Složité podmínky a opatření během covidové pandemie mému duševnímu zdraví rozhodně neprospěly. V duchu cítím s každým mladým nezávislým restauratérem, který v této době otevírá novou restauraci. Navic brexit je velkou komplikací, pokud jde o zásobování, zaměstnance i náklady."

 

Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair v lednu nadobro uzavře.

 

Restaurace Le Gavroche, v překladu "mořský ježek" ale také "otrhanec", "dítě ulice" (inspirací byla postava Gavroche z románu Victora Huga Bídníci), byla otevřena v roce 1967 pod vedením legendárních bratrů Rouxových, zesnulého Alberta Rouxe a Michela Rouxe staršího, a přilákala tehdy začínající šéfkuchaře, jako byli Gordon Ramsay, Marco Pierre White nebo Marcus Wareing.

 

Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair v lednu nadobro uzavře.

 

Mezi ostrovními restauracemi jde o naprostou špičku: je to první britská restaurace, která získala michelinskou hvězdu (1974), jedna z prvních, které dostaly druhou hvězdu (1977), a první, která obdržela tři hvězdy (po přestěhování do současných prostor na Upper Brook Street, v roce 1982).

 

Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair v lednu nadobro uzavře.

 

Michel Albert, který stojí v čele restaurace od roku 1991 (a pod jehož taktovkou má podnik hvězdy dvě), oznámil sérii speciálních večeří a akcí, které mají zajistit, aby se restaurace rozloučila s hosty i personálem ve velkém stylu: "Tohle není konec Le Gavroche - restaurace sice končí, ale její jméno bude žít dál, stejně jako dynastie Rouxů."

 

Restaurace Le Gavroche v mondénní londýnské čtvrti Mayfair v lednu nadobro uzavře.

 

Podobné plány se svou restaurací noma už dříve oznámil šéfkuchař René Redzepi. Současná podoba fine diningu je podle něj neudržitelná.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: Guardian, Evening Standard, Times

Fotografie: web restaurace Le Gavroche

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.