gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Noma provede výsadek (spin off) v Londyně

Noma provede výsadek (spin off) v Londyně

Známá dánská restaurace noma, která se pyšní třemi hvězdami v gastronomickém průvodci Michelin, chystá jednodenní výsadek v Londýně, kde v září nabídne své menu návštěvníkům dvou spřátelených podniků. Napsal o tom deník The Guardian

 

Noma letos šokovala své příznivce oznámením, že hodlá zavřít. Její majitelé se ale dál chtějí věnovat jídlu a chystají mimo jiné projekt vlastní pěstírny mořských řas v odlehlém fjordu nebo fermentační laboratoř.

 

Noma provede výsadek (pop up) v Londyně, fotka z restaurace Kol

 

Noma bude v Londýně spolupracovat s michelinskou mexickou restaurací Kol a koktejlovým barem Lyaness. Fanoušci dobrého jídla za ochutnávkové menu zaplatí mnohem méně, než kolik si noma účtuje ve svém domovském podniku, kde stojí mnohachodové menu 3.950 dánských korun (asi 13.000 Kč). V restauraci Kol má být 10. září nabízeno několik chodů včetně dezertu a párování s nápoji za 95 liber (2.700 Kč). Celkem se mají uskutečnit tři kola ochutnávky trvající 90 minut, na každé z nich bude k dispozici 60 míst. Vstupenky bylo možné koupit od 20. srpna.

 

Noma provede výsadek (pop up) v Londyně, fotka týmu restaurace noma

 

"Bude to taková série chuťovek. Cílem je využít našich zkušeností a znalostí a nechat se inspirovat tím, že budeme v Británii a budeme pracovat se Santiagem Lastrou," uvedl Thomas Frebel, který šestičlenný kuchařský tým v Londýně povede. Lastra je spolumajitelem a spoluzakladatelem restaurace Kol.

 

Noma provede výsadek (pop up) v Londyně

 

Co přesně kuchaři z nomy v Británii připraví není ještě úplně jasné, podle Frebela se ale dá čekat, že budou klást důraz na lokálně vypěstované suroviny a na sezónnost. V jídle se tak zřejmě objeví například britská kukuřice, která se začátkem září sklízí, nebo plody moře.

 

Londýnské představení dánského podniku bude prvním se série nových projektů, které provozovatelé restaurace chystají na dobu poté, co příští rok zavřou. "Zkoumáme možnosti na další spolupráce v celé Evropě, možná i v Americe. Náš plán na nejbližší dobu je zjistit, co lidé chtějí a co by ocenili," řekl Frebel.

 

Noma provede výsadek (pop up) v Londyně,, fotka z restaurace Kol

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotofrafie: Canva, AI, restaurace noma, restaurace Kol

 

Pozn.: René Redzepi svou restauraci pojmenoval "noma", s malým "n". V textu to respektujeme, pokud ovšem názvem restaurace nezačíná nová věta - tam dáváme přednost pravidlům českého pravopisu. Redakce GastroJobs.cz

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.