gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Prazdroj zdraží, Budvar a Staropramen zatím ne

Prazdroj zdraží, Budvar a Staropramen zatím ne

Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od 1. října většinu produktů téměř o šest procent. Více se zvednou ceny balených piv, a to v průměru o 1,50 koruny na půllitr, méně ceny čepovaných - o korunu. ČTK informaci získala od hostinských a obchodních řetězců a potvrdil ji mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář. Podle něj jsou důvodem zdražení piva především trvale rostoucí náklady na energie, obaly a dopravu. Pivovary Budvar a Staropramen ČTK sdělily, že zatím ceny nemění.

 

"Půjde v průměru o 5,7 procenta. Zvýšení cen je tak nižší než aktuální inflace. Růst spotřebitelských cen klesl pod dvouciferné hodnoty po mnoha měsících teprve v polovině letošního roku," řekl Kovář.

 

Mluvčí Prazdroje Zdeněk Kovář je fajn typek, i kdyz zrovna musí potvrzovat zdražení

 

Pivovar podle něj kvůli složité situaci v gastronomii zdražil méně sudová a tanková piva, a to v průměru o jednu korunu na půllitru. Cena balených piv vzroste více.

 

Mluvčí Budějovického Budvaru Ivana Chlumáková ČTK sdělila, že pivovar se zatím v otázce zdražování nerozhodl. Pokud by se k tomu rozhodl, zdražil by až od ledna příštího roku, doplnila. Ani pivovar Staropramen zatím ceny nemění. "K případné úpravě ceny přistupujeme vždy po důkladné analýze všech nákladů i celkové situace. Pokud bychom se pro tento krok rozhodli, budeme nejprve informovat naše obchodní partnery," uvedla mluvčí Staropramenu Denisa Mylbachrová.

 

Budvar zatím nezdražuje, což možná souvisí s jeho chutí

 

Prazdroj podle Kováře stejně jako jiné firmy čelí trvalému růstu cen vstupů, který loni průřezově zasáhl všechny výrobní procesy. "Nejmarkantnější je to u energií, ale náklady rostou i v oblasti obalů či logistiky. Zdražují také vstupy související přímo s pohostinstvím, například výčepní technologie, sklenice a další vybavení, které pivovar hospodám poskytuje bezplatně," uvedl.

 

Letošní zdražení, k němuž Prazdroj přistupuje každoročně v říjnu, je přesto podle Kováře konzervativní. "Jako v předchozích náročných letech, v době covidu nebo při loňské energetické krizi, neměníme ceny skokově a bereme část rostoucích nákladů na sebe," řekl. K cenové úpravě pivovar přistoupil i kvůli tomu, aby byl schopen investovat do nových produktů a inovací.

 

Tak i štamgasti to snad ještě dají

 

Loni v říjnu zdražil Prazdroj většinu produktů zhruba o osm procent, v průměru o 1,70 Kč na půllitru. Změny se dotkly balených i čepovaných piv všech značek - Pilsner Urquell, Radegast, Gambrinus, Velkopopovický Kozel a Birell. Pivovar to tehdy zdůvodnil prudce rostoucími náklady na energie i obaly. Loni zdražil pivo i v dubnu v průměru o korunu na půllitru.

 

Prazdroj zdraží, což se dalo cečekatkat

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj: ČTK

Fotografie: Pivovar Prazdroj a.s., Canva, AI, ilustrační fotografie pod licencí CC0

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.