gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Edenred: Ceny obědů po dlouhé době mírně klesly

Edenred: Ceny obědů po dlouhé době mírně klesly

Zatímco během prvního prázdninového měsíce ceny obědů vyrostly (podle Edernedu až o 3 koruny), v srpnu stagnovaly a podle Edenred Restaurant Indexu dokonce klesla průměrná cena obědového menu o 60 haléřů na 184,8 korun. Stalo se tak poprvé od ledna loňského roku. 

 

Nadále se ale rozevírají cenové nůžky mezi jednotlivými regiony. Oběd v Praze strávníky v srpnu vyšel na 209,5 koruny, o 46 korun více než v Olomouci, kde se lidé najedli nejlevněji. Během prázdnin v restauracích obědvalo o pětinu více zaměstnanců než vloni, rozvážkové služby naopak zaznamenaly mírný meziroční pokles.

 

Podle jiných zdrojů ceny stagnovaly

 

Poprvé od ledna 2022 došlo k meziměsíčnímu poklesu průměrné ceny obědového menu v restauracích. Vyplývá to z Edenred Restaurant Indexu sestavovaného na základě plateb více než 220 tisíc majitelů benefitních karet společnosti Edenred. V srpnu Češi po zlevnění o 60 haléřů za oběd v průměru zaplatili 184,8 korun. Jedná se o první výraznější pokles od ledna 2021 – tehdy ceny klesly o 2,3 koruny. Navzdory celkovému poklesu však průměrná útrata za oběd v některých regionech nadále stoupá. Nejvýraznější nárůst v srpnu zaznamenala Praha, kde obědy zdražily o 1,4 koruny a přiblížily se k rekordním 210 korunám.

 

Srpnový pokles cen obědového menu částečně předznamenal jejich skokový nárůst v průběhu července. Napříč republikou tehdy vzrostly ceny o 3 koruny, nejvíce od loňského září. Za celé období prázdnin tak české restaurace ve výsledku mírně zdražily, průměrně o 2,4 koruny. Ne však ve všech krajích. Během letních měsíců stouply ceny celkem v osmi krajských městech, nejvýrazněji v Liberci (+3,4 Kč) a v Praze (+3,1 Kč). Zbylá regionální centra zaznamenala pokles, zejména pak Ústí nad Labem (-1,9 Kč) a Olomouc (-1,8 Kč), kde se částky vrátily zpět na úroveň ze začátku roku. Hanácká metropole se tak stala co do ceny obědů v Česku vůbec nejlevnější. 

 

V červenci ale ceny poskočily nahoru

 

"Letní měsíce byly poznamenány nerovnoměrným vývojem cen. Výkyvy můžeme z části připsat přizpůsobení jídelních lístků letnímu režimu a přívalu turistů v některých regionech. Pokud ovšem budeme na prázdninové měsíce nahlížet jako na celek, můžeme říct, že pokračuje trend velmi pozvolného růstu cen obědů," říká Aneta Martišková, členka vedení společnosti Edenred a pokračuje: "Ve druhém a třetím kvartálu rovněž pozorujeme trend prohlubování rozdílů mezi regiony. Zatímco v Praze ceny obědů od začátku roku stouply o víc než 4 %, v Olomouci se vrátily zpátky na lednovou úroveň. Pražané tak ve srovnání za oběd zaplatí o čtvrtinu více, což činí rozdíl asi 46 korun."

 

Zdroj: Edenred

 

Letní obědy na zahrádkách zaměstnance lákají

I přes červencové zdražení Češi o prázdninách chodili do restaurací častěji než v minulém roce. Meziročně stoupl počet transakcí benefitními kartami v restauracích o 20 %. U rozvážkových služeb naopak došlo k mírnému poklesu, konkrétně o 2 %. Z pohledu celkového objemu utracených peněz však, zejména vlivem inflace, zaznamenaly rozvážkové služby 14% nárůst. V případě restaurací vzrostl ve srovnání s loňským létem objem transakcí dokonce o 34 %.

 

Zdroj: Edenred


"Podle našich dat, která sahají až do roku 2020, bývá v červenci počet obědových návštěv restaurací výrazně ovlivněn začínajícími prázdninami, kdy velká část zaměstnanců odjíždí na dovolenou. V průběhu prázdnin se situace zpravidla stabilizuje a lidé se pomalu vracejí do práce, což se projevuje opětovným nárůstem počtu transakcí v srpnu. Odlišná situace je v případě rozvážkových služeb, kde zůstává počet objednávek v průběhu roku relativně konzistentní,“ vysvětluje Aneta Martišková.

 

Desetina výplaty za obědy

Zdroj: Edenred

 

Pokud by Češi každý pracovní den obědvali v restauraci, průměrně by je to vyšlo na 3 708 korun. Srovnání ceny dvaceti obědů s průměrnou výší mezd podle Českého statistického úřadu ukazuje, že Češi za každodenní oběd v restauracích aktuálně nechají 8,6 % svých měsíčních příjmů. V Českých Budějovicích, Liberci či Pardubicích se útrata za obědy dokonce blíží desetině průměrných měsíčních příjmů. Právě vysoké ceny mohou být jedním z důvodů, proč na oběd do restaurace nebo kantýny zavítá stále menší část českých zaměstnanců. Podle průzkumu agentury STEM/MARK pro společnost Edenred se tímto způsobem každý pracovní den stravuje jen 16 % z nich. Téměř polovina zaměstnanců už v restauracích a kantýnách neobědvá vůbec.

Redakce GastroJobs.cz

Zdroj, tabulky: Edenred ČR

Fotografie: Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.