gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

H. Marvanová chce v Praze zakázat i casina

H. Marvanová chce v Praze zakázat i casina

V Praze by mohl být zákaz nejen hracích automatů, ale také kasin. Senátorka a pražská zastupitelka Hana Kordová Marvanová (bezpp., zvolena za Spolu) se chystá navrhnout novelu vyhlášky k omezení hazardu, která by zakázala takzvané živé hry, kam kasina patří. Marvanová včera ČTK řekla, že by se tak vyřešil nejen problém hazardu v metropoli, ale rovněž výtky antimonopolního úřadu, který dal Praze kvůli platné vyhlášce dvě pokuty.

 

V Praze platí od 1. ledna 2016 vyhláška zakazující provoz heren, které poté začalo ministerstvo financí ve správním řízení postupně rušit. Poslední by měly zmizet letos v březnu. Zda se vedení města k návrhu Marvanové přikloní, není jasné, neboť koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), Piráti a STAN by měla o případné změně vyhlášky teprve jednat.

 

Hana Marvanová chce v Praze zakázat i casina, ilustrační foto Canva

 

"Můj návrh je reakcí na to, že nyní pod různými záminkami, včetně stanovisek Úřadu na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), chce část zastupitelů z opozice i koalice vrátit do Prahy hazard, včetně automatů. Pokud bude vyhláška znovu otevřena, a zatím to vypadá, že ano, předložím svůj návrh, ke kterému mě inspirovala Plzeň, která tak učinila," řekl Marvanová. Návrh by předložila na jednání příslušných magistrátních výborů a následně jako protinávrh na zasedání zastupitelů.

 

V návrhu Marvanové by byl nahrazen paragraf, který říká, že živá hra, do které patří kasina, je povolena na místech vyjmenovaných v příloze vyhlášky. Tato část by se tak změnila na zákaz provozování živé hry na území hlavního města Prahy a uvedená příloha by se z vyhlášky vypustila.

 

Hana Marvanová chce v Praze zakázat i casina, foto hanamarvanova.cz

 

Podle Marvanové by se tím vyřešila problematika hazardu jednou provždy. Navrhované řešení by navíc neodporovalo rozhodnutím antimonopolního úřadu a Praha by za ni nemohla dostat pokutu. "Je to legitimní řešení. A když to jde v Plzni, tak proč ne v Praze," řekla Marvanová.

 

Hazard začala Praha regulovat poprvé v roce 2008. Tehdejší vedení města rozhodlo o snížení počtu povolených hracích automatů z 8358 na 2724. Počet heren se snižoval i v následujících letech. Vyhláška o hazardu, která začala platit v roce 2016, zakázala všechny herny ve městě. V provozu mohou být provozovny označené jako kasina.

 

Hana Marvanová chce v Praze zakázat i casina, ilustrační foto Canva

  

Antimonopolní úřad v minulosti uvedl, že Praha chybovala, když v letech 2018 až 2021 ve vyhláškách regulujících provozování hazardních her a loterií na území města vymezila konkrétní adresy, kde je možné herny, kasina či videoloterijní terminály provozovat. Místa ale nebyla vybrána na základě předem známých, objektivních a nediskriminačních kritérií. Městu dal úřad dvě pokuty v součtu asi pěti milionů korun. Magistrát proti rozhodnutí podal žalobu.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj: ČTK, fotografie: hanamarvanova.cz, Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.