Hřejivé zimní menu v Trezoru Marka Fichtnera
Pražská restaurace Červený jelen patří mezi největší a nejoriginálnější podniky v hlavním městě. Sídlí v klasicistnim paláci, který nechal postavit hrabě František Antonín Špork roku 1790 v Hybernské ulici a ke kterému Josef Gočár ve dvacátých letech minulého století přistavěl unikátní prostor tehdejší anglo-rakouské banky ve stylu art déco a konstruktivismu. Konečně Stanislav Fiala, architekt roku 2019, strávil několik let opravou paláce včetně citlivé vestavby restaurace Červený jelen.
Restaurace tak propojuje krásnou gočárovskou achitekturu, vřelý a pohostinný servis, kvalitní výběr nápojů a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera.
Do nového roku restaurace vstoupila s novým zimním menu ve zdejším vyhlášeném kulinářském Trezoru, čerstvě oceněném třemi zlatými lvy v ročence Nejlepší restaurace 2024. Executive Chef Marek Fichtner a Head Chef František Hrdina jej spolu se svým týmem vystavěli na pevném základě pečlivě vybraných produktů té nejvyšší kvality, jako jsou sladkovodní i mořské ryby, zvěřina, houby či kořenová zelenina. Posuďte sami:
Předkrmy
Marinovaná makrela s Bonito majonézou, bagnet vert a granátovým jablkem
Pečená Foie gras s kumquaty, šalotkou s balsamicem a čokoládovou omáčkou a brioškou
Cibulová tarteletka se sýrem Comté, misem, kedlubnou a hořčičnými semínky
Hovězí tatarák z české farmy s consommé, zauzeným morkem, sušeným žloutkem, houbami na kyselo a máslovou houskou
Korálovec ježatý s majoránkovou omáčkou, Shitake pyré a kroupovou kroketou se sýrem Taleggio
Hlavní chody
Pstruh lososovitý s omáčkou z podmáslí, kedlubnou a Duchess bramborami
Dančí hřbet s koláčem Pithivier plněným ragů, čekankou a brusinkami
Celá kachna stařená na seně – prso, stehno, foie gras a srdce s ricottovými noky, červeným zelím a omáčkou Grand Marnier
Sirloin & líčko s plněnou koblihou, topinambury a omáčkou Bordelaise
Celer v popelu s červeným hroznem, tymiánovou pěnou, červeným vínem a makadamovými ořechy
Sýry a dezert
Selekce sýrů z Bio Farmy Krasolesí s rajčatovou marmeládou, semínkovými krekry a ořechy
Cheesecake s jablečným sorbetem, medem a pekanovými ořechy.
Zimní menu je k dispozici každý týden od úterý do pátku od 18 do 22 hodin. Vzhledem k omezené kapacitě kulinářského Trezoru je doporučeno včas si rezervovat místa na trezorspork.cz.
Redakce GastroJobs.cz, zdroj, fotografie: Červený jelen, Trezor Špork