Berlín: kolektivní smlouva pro zaměstnance v pohostinství
Zástupci berlínských poboček německé Asociace hotelů a restaurací (DEHOGA) a Odborového sdružení zaměstnanců v potravinářství a pohostinství (NGG) se v pátek dohodli na uzavření kolektivní smlouvy. Ta mimo jiné zavazuje zúčastněné podniky dodržovat dohodnutou délku pracovní doby a dovolených i výšku ročních bonusů.
Smlouva byla podepsána v pátek a v platnost vstoupí 1. ledna 2019 na dobu 5 let. Ani v Německu přitom nejde o standardní ujednání, naposledy k podobné dohodě došlo pro rok 2002.
Nová kolektivní smlouva především znovu zavádí 38hodinový pracovní týden jako běžnou pracovní dobu v gastronomii. Stanovuje také délku dovolené pro zaměstnance podle času odpracovaného u konkrétního zaměstnavatele: v prvním a druhém roce 25 dnů, ve třetím 27, ve čtvrtém 29 a v dalších letech 30 dnů ročně. Naši berlínští kolegové a kolegyně se dočkají i ročních bonusů: 500 eur (necelých 13.000 korun) ročně po prvním odpracovaném roce, 600 eur (15.000 korun) ročně po pěti letech a 800 eur (20.000 korun) ročně po desátém roce.
Odbory věří, že smlouva zlepší pracovní podmínky zaměstnanců; zaměstnavatelé zase doufají, že jim ulehčí shánění personálu. Podle odhadů pracuje ve zhruba 15.500 berlínských gastronomických provozech asi 95.000 lidí (včetně 5.000 učňů), smlouva se dotkne přibližně poloviny z nich (ne všechny podniky jsou do projektu zapojeny).
Zdroj: DEHOGA Berlin