Pražská Hygiena vloni zintenzivnila kontroly
Na kontroly provozoven poskytující stravovací služby v metropoli se Hygienická stanice hlavního města Prahy (dále jen “HSHMP”) v roce 2023 zaměřila ve zvýšené míře. Jedná se o provozovny typu restaurace, stánky, bufety, cukrárny, zaměstnanecké jídelny nebo stravovací provozy v zařízeních sociálních služeb.
Stále se ukazuje, jak je státní zdravotní dozor prováděný orgány ochrany veřejného zdraví v podnicích stravovacích služeb potřebný: jedině tak je možné přispívat k eliminaci možných zdravotních problémů pro konzumující veřejnost. Souhrnné výsledky za rok 2023 včetně srovnání s rokem 2022 obsahuje následující tabulka s grafem.
Zdroj dat: HSHMP
Zdroj dat: HSHMP
Zvýšeným počtem kontrol v roce 2023 HSHMP reagovala na zhoršení hygienického stavu provozoven po období pandemie covid-19 a zvyšující se počet oznámení spotřebitelů o zdravotních obtížích po konzumaci pokrmů.
Pražští hygienici v roce 2023 šetřili 2 hromadné alimentární (tzn. pocházející z potravy, pozn. GastroJobs.cz) nákazy, v obou případech se jednalo o hotely s převážně mezinárodní klientelou. V prvním případě se vyskytly zdravotní potíže u 27 hotelových hostů a u 4 zaměstnanců stravovacího provozu. V druhém případě byly hlášeny zažívací potíže celkem u 25 hostů, z nichž 8 bylo hospitalizováno. V obou stravovacích provozech hygienici zjistili závažné nedostatky při manipulaci s potravinami, resp. při přípravě a podávání pokrmů.
"Státní zdravotní dozor v provozovnách stravovacích služeb konáme s cílem eliminovat porušování platných hygienických předpisů, a tím snižovat možné zdravotní následky pro konzumenty. Také veškeré námi udílené finanční sankce mají cíl přimět provozovatele k tomu, aby v provozovně hygienická opatření fungovala . V průběhu kontrol však v prvé řadě působíme osvětově a personálu provozoven vysvětlujeme podstatu a význam hygienických nařízení," poznamenala v této souvislosti ředitelka HSHMP MUDr. Zdeňka Shumová.
Vybrané fotografie z konkrétních kontrol HSHMP za prosinec 2023
Zdroj fotografií: HSHMP
Foto č. 1 – znečištěná podlaha ve stánku
Foto č. 2 – špinavé okno v kuchyni
Foto č. 3 – pavučiny a opadávající malba v kuchyni
Foto č. 4 – pavučiny a plíseň v kuchyni
Foto č. 5 – znečištěné chladící zařízení v kuchyni
Foto č. 6– nevhodné skladování hotových pokrmů – při nesprávné teplotě a v nevhodných obalech
Redakce GastroJobs.cz, zdroj, grafy: HSHMP, fotografie: Canva, HSHMP