gastroholik.cz - je-li gastronomie tvou závislostí

EcoKrabičky.cz 

Španělsko: Chceš jíst ve stínu? Připlať si

Španělsko: Chceš jíst ve stínu? Připlať si

Tohle už není aprílový článek. Návštěvníci a návštěvnice některých částí Španělska si letos budou muset dávat dobrý pozor na to, jestli při stolování v tamních restauracích sedí uvnitř, nebo na terase; na slunci, nebo ve stínu.

 

Andaluská vláda totiž zlegalizovala praxi, podle které si podnik v závislosti na tom může účtovat různé ceny. Tento postup byl běžný už dřív, teprve minulou středu se ale dočkal zákonné úpravy.

 

Zahrádka, restaurace, stín, ilustrační fotografie Canva

 

Letní teploty v andaluských destinacích (např. v Seville, Granadě, Málaze či Marbelle) přesahují 45 °C. O místa ve stínu je tedy pochopitelně vyšší zájem. Restaurace si teď můžou k menu hostů sedících mimo přímý sluneční svit připočítat celkem až 10 eur na osobu (v podobě vyšších cen jednotlivých položek). Musí o tom zákazníky ale předem viditelně informovat. 

 

Tato zpráva poněkud zmátla světová media, takže některá informují o tom, že si hosté připlatí už za samotné posezení na terase (namísto uvnitř). Což se nám nějak nezdá, vzhledem k těm vedrům a klimatizovaným interiéům...

 

Příplatek za místa s výhledem, dříve také často používaný, každopádně legální nebude.

 

Zahrádka, restaurace, Španělsko, ilustrační fotografie Canva

 

Jsme zvědaví, jak zareagují zákazníci a jak to ovlivní restaurační průmysl v Andalusii. A také zda se tento model rozšíří i do dalších regionů a zemí. Jedno je však jisté: restaurace v Andalusii se připravují na novou éru flexibilního cenového modelu, který může změnit způsob, jakým si hosté užívají své gastronomické zážitky.

Zdroje: NZ Herald, The Sun, fotografie: Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.