Objednáme.eu

Carving se ani letos v Hradci nedal přehlédnout

Carving se ani letos v Hradci nedal přehlédnout

Soutěž Gastro Hradec Culinary Cup letos proběhne pod novým názvem i na novém místě. Carvingová část si ponechala už tradiční podnázev "Gastro Hradec Carving Cup". Opět se ukázalo, že dekorace ze zeleniny a ovoce jsou oblíbenou disciplínou.

 

Po loňské premiéře nové sprinterské live kategorie celkový počet účastníků šplhal k téměř šedesáti. Možná některé inspiroval úspěch Terezy Buchtové na kuchařské olympiádě ve Stuttgartu, kde se stala absolutní vítězkou v live carvingu spolu s taiwanským řezbářem. Ale i v Hradci musela zabojovat a řezat na plno. Svedla zda souboj o celkové prvenství s polským vítězem Czech Carving Cupu Radoslawem Skowroňskim. Každý z nich vyhrál jednu kategorii, ale v součtu to lépe vyšlo pro naši řezbářku.

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

V Hradci úspěšně soutěžily v kategorii začátečníků dvě litevské studentky. Přestože se carvingu věnují relativně krátce, výrazně zasáhly do pořadí dvou kategorií, když obsadily medailové pozice.

 

V hlavních kategoriích u kompozic prvenství získal Radoslaw Skowroňski, druhá byla Tereza Buchtová a třetí bronzová z olympiády Pavlína Svobodová z ISŠ ve Slavkově u Brna. V live řezání se prohodilo pořadí na 1. a 2. místě, bronz brala Iveta Kališová z SOŠ a SOU Polička. 

 

U začátečníků v live řezání na 90 minut byla v zadání kompozice pěti růží. Celkové zlato získala Hana Hošková z SOŠ a SOU Vlašim, druhou příčku úplný nováček Veronika Slámová z ISŠ Slavkov u Brna a třetí pozici obsadila Markéta Kmošková z SOŠ a SOU Polička.

 

U začátečnických kompozic jen o kousek zvítězila studentka z OA a SOŠ Choceň Simona Skalická. Na 2. a 3. byly litevské děvčata Lea Mistinaite a Kamile Uzakova.

 

Ve sprintu pro začátečníky (30 minut, 1 kus ovoce) řezal asi největší počet mladých řezbářů. Pořadí bylo skoro stejné jako u předchozí kategorie. Jen Lea a Kamile si prohodily pozice. Do zlatého pásma se vešla zde také Veronika Slámová.

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Carving byl opět atraktivní součásti Gastro Hradec Culinary Cupu

 

Nových tváří bylo na soutěži hodně a dává to tak naději, že v budoucnu se nemusíme bát o zástupce na světových klání jako je Světová kuchařská olympiáda nebo Culinary World cup v Lucembursku. Je ale jen na nich, jak svůj talent budou rozvíjet. Naše soutěže v tom mohou pomoci a motivovat. Zároveň je férové si přiznat, že před 10-15 lety byly kompozice v hlavních kategoriích větší. Bohužel vše je limitováno časem a proto mnozí řezbáři často volí live carving.  

 

V komisi byli velmi zkušení naši řezbáři Eliška Hortová, Marie Paprstkářová, Radek Vrána a komisařka WACS Vita Brūzgienė z Litvy.

 

Pořadatelem soutěže byla východočeská pobočka AKC ČR, u carvingové části byla garantem firma Czech Carving Studio a Czech-Slovak Carving Team. Carvingové aktivity a tým tradičně podporují ČEROZFRUCHT s.r.o. a GastroJobs.cz.

Redakce GastroJobs.cz s, zdroj, fotografie: Czech Carving Studio

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.