Carving se ani letos v Hradci nedal přehlédnout
Soutěž Gastro Hradec Culinary Cup letos proběhne pod novým názvem i na novém místě. Carvingová část si ponechala už tradiční podnázev "Gastro Hradec Carving Cup". Opět se ukázalo, že dekorace ze zeleniny a ovoce jsou oblíbenou disciplínou.
Po loňské premiéře nové sprinterské live kategorie celkový počet účastníků šplhal k téměř šedesáti. Možná některé inspiroval úspěch Terezy Buchtové na kuchařské olympiádě ve Stuttgartu, kde se stala absolutní vítězkou v live carvingu spolu s taiwanským řezbářem. Ale i v Hradci musela zabojovat a řezat na plno. Svedla zda souboj o celkové prvenství s polským vítězem Czech Carving Cupu Radoslawem Skowroňskim. Každý z nich vyhrál jednu kategorii, ale v součtu to lépe vyšlo pro naši řezbářku.
V Hradci úspěšně soutěžily v kategorii začátečníků dvě litevské studentky. Přestože se carvingu věnují relativně krátce, výrazně zasáhly do pořadí dvou kategorií, když obsadily medailové pozice.
V hlavních kategoriích u kompozic prvenství získal Radoslaw Skowroňski, druhá byla Tereza Buchtová a třetí bronzová z olympiády Pavlína Svobodová z ISŠ ve Slavkově u Brna. V live řezání se prohodilo pořadí na 1. a 2. místě, bronz brala Iveta Kališová z SOŠ a SOU Polička.
U začátečníků v live řezání na 90 minut byla v zadání kompozice pěti růží. Celkové zlato získala Hana Hošková z SOŠ a SOU Vlašim, druhou příčku úplný nováček Veronika Slámová z ISŠ Slavkov u Brna a třetí pozici obsadila Markéta Kmošková z SOŠ a SOU Polička.
U začátečnických kompozic jen o kousek zvítězila studentka z OA a SOŠ Choceň Simona Skalická. Na 2. a 3. byly litevské děvčata Lea Mistinaite a Kamile Uzakova.
Ve sprintu pro začátečníky (30 minut, 1 kus ovoce) řezal asi největší počet mladých řezbářů. Pořadí bylo skoro stejné jako u předchozí kategorie. Jen Lea a Kamile si prohodily pozice. Do zlatého pásma se vešla zde také Veronika Slámová.
Nových tváří bylo na soutěži hodně a dává to tak naději, že v budoucnu se nemusíme bát o zástupce na světových klání jako je Světová kuchařská olympiáda nebo Culinary World cup v Lucembursku. Je ale jen na nich, jak svůj talent budou rozvíjet. Naše soutěže v tom mohou pomoci a motivovat. Zároveň je férové si přiznat, že před 10-15 lety byly kompozice v hlavních kategoriích větší. Bohužel vše je limitováno časem a proto mnozí řezbáři často volí live carving.
V komisi byli velmi zkušení naši řezbáři Eliška Hortová, Marie Paprstkářová, Radek Vrána a komisařka WACS Vita Brūzgienė z Litvy.
Pořadatelem soutěže byla východočeská pobočka AKC ČR, u carvingové části byla garantem firma Czech Carving Studio a Czech-Slovak Carving Team. Carvingové aktivity a tým tradičně podporují ČEROZFRUCHT s.r.o. a GastroJobs.cz.
Redakce GastroJobs.cz s, zdroj, fotografie: Czech Carving Studio