Léto bez alkoholu: Vyzkoušejte koktejly, po kterých nehrozí kocovina

Léto bez alkoholu: Vyzkoušejte koktejly, po kterých nehrozí kocovina

Radost z koktejlů dávno nepřísluší jen milovníkům alkoholických nápojů. Nealkoholické drinky (tzv. mocktaily) zažívají v posledních letech velký boom, a to zcela oprávněně. Jsou skvělou volbou zejména ve dnech, kdy alkohol pít nemůžete nebo jednoduše nechcete. Vhod ale přijdou i v horkém počasí – vaše tělo vám za osvěžení bez alkoholické zátěže poděkuje.

 

Léto bez alkoholu: Vyzkoušejte koktejly, po kterých nehrozí kocovina, foto: barstore.cz/Envato

 

The Cos-NO-politan Spritz

2,5 cl čerstvé limetkové šťávy

5 cl čerstvé pomerančové šťávy

5 cl brusinkové šťávy

Double Dutch Cranberry & Ginger Tonic

 

Všechny ingredience kromě toniku nadávkujte do šejkru a dobře vyšejkrujte. Poté přes barové sítko nalijte do vychlazené sklenice. Dolijte tonikem po okraj, ozdobte plátkem pomeranče a čerstvého zázvoru a podávejte.

 

Klasický Cosmopolitan patří mezi koktejlové stálice, které se těší celosvětové oblibě. Příjemně překvapí také jeho "soft" verze – i bez kapky alkoholu si budete připadat jako v Sexu ve městě.

 

Tip: I když se na první pohled můžete zdát, že drink není potřeba scedit, doporučujeme tento krok při přípravě nevynechat. Jen tak dosáhnete dokonale "hladkého" koktejlu bez šupinek ledu, proto nezapomeňte barové sítko (neboli strainer) použít.

 

Big Kahuna Smash

5 cl Big Kahuna 0.0 (nealkoholická alternativa ginu)

2,5 cl čerstvé limetkové šťávy

2 cl cukrového sirupu

10–15 lístků máty

 

Všechny ingredience nadávkujte do šejkru, přidejte led a dobře protřepejte. Sceďte do sklenice naplněné kostkami čerstvého ledu, ozdobte lístky máty a podávejte.

 

Nealkoholické drinky nemusí tvořit jen různý poměr limonád a džusů. Značka Big Kahuna přichází s nealkoholickou variantou k destilátu, která nabízí stejně intenzivní ananasovou chuť jako jeho alkoholický protějšek, gin Big Kahuna. Při přípravě drinku se tak snadno můžete rozhodnout, jaké variantě dáte zrovna přednost.

 

Tip: Lístky máty se v drinku lépe rozvoní, když je před šejkrováním jemně podrtíte muddlerem.

 

Big Kahuna Smash, foto: barstore.cz/Envato

 

Cinderella

4 cl čerstvé citronové šťávy

4 cl čerstvé pomerančové šťávy

4 cl ananasového džusu

8 cl sody

střik Grenadiny

 

Všechny ingredience kromě sody a Grenadiny nadávkujte do šejkru a důkladně vyšejkrujte. Poté pomocí barového sítka sceďte do sklenice, přilijte sodu a zastříkněte Grenadinou. Ozdobte plátkem pomeranče nebo ananasu a podávejte.

 

"Popelka" slibuje ovocné osvěžení. Můžete se těšit na příjemnou sladkost s citrusovým nádechem, kterou podtrhuje perlivost sody. A kdo ví, třeba se sklenkou Cinderelly v ruce potkáte svého pohádkového prince. Jedno je ale jisté – s tímhle drinkem vydržíte tančit i dlouho po půlnoci.

 

Tip: I vy se můžete cítit jako na královském bále, pokud si budete Cinderellu vychutnávat z luxusních broušených sklenic.

 

Cinderella, foto: barstore.cz/Envato

 

Strawberry Crush

3 jahody rozkrojené na poloviny

3 lístky máty

3 cl cukrového sirupu

šťáva z jedné limetky

ginger beer

 

V šejkru rozmačkejte muddlerem jahody, přidejte limetkovou šťávu a cukrový sirup. Dosypte led a důkladně vyšejkrujte. Nápoj přelijte do vysoké sklenice a doplňte drceným ledem. Nakonec dolijte zázvorovým pivem. Ozdobte jahodou a lístky máty.

 

Sezona jahod aktuálně vrcholí. U nás se jim daří skvěle a najdete je na téměř každé domácí zahrádce. Byla by proto škoda nevyužít jejich čerstvost do skvělého nealkoholického koktejlu.

 

Tip: Strawberry Crush je jedním z drinků, které se nepřecezují – cílem je vychutnat si kousky čerstvých jahod. Pokud rádi pijete drinky brčkem, doporučujeme skleněnou variantou se širokým průměrem.

 

Mint-Basil Lemonade

4 lístky bazalky

4 lístky máty

3 cl cukrového sirupu

3 cl čerstvé limetkové šťávy

soda

 

Bazalku a mátu společně s cukrovým sirupem vložte do šejkru. Pomocí muddleru jemně podrťte, přidejte limetkovou šťávu a led a dobře protřepejte. Poté přeceďte metodou double strain do vysoké sklenice naplněné ledem. Ozdobte kolečkem limetky a podávejte.

 

Milovníky bylinkových chutí potěší nealkoholická varianta Mojita obohacená o aromatickou bazalku. Kombinace s čerstvou mátou je v horkých letních dnech obzvláště vítaným osvěžením, které navíc skvěle chutná. Na chybějící alkohol si ani nevzpomenete.

 

Tip: Pokud máte více bylinek, které nespotřebujete najednou, uchovávejte je ve skleněných dózách. Vydrží déle čerstvé a můžete je použít i za několik dnů.

Zdroj: barstore.cz, fotografie: barstore.cz/Envato, Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.