Ministr chce přinutit Thermal, aby přijímal platby kartami

Ministr chce přinutit Thermal, aby přijímal platby kartami

Ministerstvo financí chce zajistit, aby nejpozději od příštího roku museli nájemci prostor karlovarského hotelu Thermal nabízet i možnost bezhotovostní platby. Na síti X to včera uvedl ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS). Bar v hotelu vyžaduje pouze hotovostní platby, což nyní v době konání karlovarského filmového festivalu kritizovali lidé na sociálních sítích i v médiích. Hotel Thermal je ve vlastnictví státu a spravuje ho ministerstvo financí.

 

"Ke kauze cash only v hotelu Thermal: i když se jedná o soukromého nájemce baru, ne samotný hotel, snažíme se zajistit akceptaci karet ještě letos. Pro příští roky už budou mít nájemci tuto podmínku v nájemních smlouvách," napsal Stanjura.

 

Přestřelka mezi Stanjurou a Schillerovou na síti X

 

Možnost platit pouze hotově kritizovala řada návštěvníků festivalu i politiků. Podle médií se odmítání platby kartou objevuje nejen v baru hotelu Thermal, ale i v dalších podnicích v Karlových Varech. Tomáš Prouza, Prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, upozornil na případ, kdy někteří prodejci, kromě toho, že odmítají přijímat karty, navíc platby v eurech umožňují jen za značně podhodnocený kurz 20 korun za euro, když aktuální kurz České národní banky (ČNB) je 25,19 koruny za euro (ovšem obchodníci nikoho k platbám v eurech nenutí - pozn. GastroJobs.cz).

 

Postřeh Tomáše Prouzy z Karlových Varů

 

Podle ministerstva financí se v dlouhodobém horizontu zvyšuje počet transakcí uskutečněných bezhotovostně. Zároveň ale v posledním roce ve veřejném prostoru zaznívají osobní zkušenosti lidí s tím, že některé podniky začaly bezhotovostní platby odmítat. Opoziční hnutí ANO spojuje omezování bezhotovostních plateb se zrušením elektronické evidence tržeb (EET), o kterém rozhodla současná vláda. Evidence platila od prosince 2016, na jaře 2020 ji ale tehdy vládní ANO pozastavilo s ohledem na pandemii covidu 19 a v lednu 2023 přestala platit úplně.

Zdroj: ČTK, fotografie: Canva, snímky obrazovky z profilů Z. Stanjury a T. Prouzy na síti X

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.