eRide

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

Zažít Prahu neznamená jen se tady ubytovat. Je to hluboký prožitek z místa, cesta do duše města, starých příběhů, romantických zákoutí. Jsou to stejná místa, stejné zdi, které vítaly pocestné před pěti stoletími. Tuto autenticitu nabídne svým hostům Hotel BOOKQUET, literární hotel na pražském Smetanově nábřeží nedaleko Karlova mostu. Všudypřítomné knihy zde doprovázejí květiny. Nejen v prostorách samotného Hotelu BOOKQUET, ale i v jeho názvu: "book", kniha, a "bouquet", pugét květin.

 

Hotel BOOKQUET je součástí památkové rezervace UNESCO. Nachází se uprostřed Starého města pražského. I proto je výjimečný svojí architekturou, atmosférou i neobvyklým kouzlem, což už v minulosti ocenila spousta významných osobností s podobně dlouhou historií (rodokmenem), jako např. švédská princezna Christina Magnuson.

 

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

 

Dlouhý příběh měšťanských domů "U Kuchyňků" a "U Naplavačů", kde dnes sídlí Hotel BOOKQUET (dříve Leonardo), se datuje až do 12. století. Trojkřídlý nárožní dům "U Kuchyňků" je v jádru gotický, renesančně přestavovaný, dnešní podoba je pozdně klasicistní z doby kolem r. 1846. V případě dvoupatrového trojkřídlového domu "U Naplavačů" jde o pozdně klasicistní novostavbu Josefa Tredrovského z r. 1846. Zatím poslední kapitola se začala psát v roce 2018, kdy hotel situovaný do bloku historických objektů mezi ulicemi Karoliny Světlé, Betlémská a Smetanovo nábřeží koupila společnost Bohemia Properties a. s. Ta jej začlenila do skupiny JAN HOTELS a zahájila jeho citlivou a pečlivou rekonstrukci, během níž původní hotelový provoz změnil celkový koncept i jméno. 

 

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

 

Bookquet: Neologismus skrývá knihy i květiny

V literárním Hotelu BOOKQUET jsou knihy všudypřítomné. Jsou k dispozici v knihovnách i policích v celém prostoru hotelu. Hosté se s nimi mohou usadit v pokoji u krbu, ve čtecích koutcích, pod stromy v zeleném patiu nebo na nově zrekonstruovaných pavlačích. Současnost s minulostí pojí přítomnost světových bestsellerů i historických knih z antikvariátů.

 

Knihy na každém kroku doprovázejí květiny. Přinášejí do interiérů opojnou vůni a přispívají k příjemné atmosféře hotelu. O promyšleně naaranžované pugéty čerstvých květin se stará sama ředitelka hotelu BOOKQUET, Martina Čermáková. Originální koncepce hotelu plného knih i květin se promítla do nového pojmenování hotelu "BOOKQUET", což je neologismus vytvořený dvěma anglickými slovy: "book", kniha, a "bouquet", pugét květin. 

 

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

 

Čtecí koutky i setkání s autory 

Hotel pravidelně organizuje autorská čtení ve spolupráci s nadačním bondem BeCharity spisovatelky Báry Nesvadbové. Účastí na setkáních se zajímavými, českými i zahraničními spisovateli mohou posluchači přispět na rehabilitaci pro handicapované děti. A když knihy ke čtení dojdou? Z hotelu BOOKQUET je to sotva pár stovek metrů do hlavní budovy Městské knihovny i vyhlášených knihkupectví, z nichž s některými hotel navázal spolupráci. V loňském roce se Hotel BOOKQUET stal partnerem festivalu Svět knihy 2023 a poskytl ubytování několika zúčastněným autorům. Stal se také místem konání společenských a kulturních akcí, kde nechybělo vyhlášené občerstvení, jak jinak než s literární tématikou. 

 

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

 

Butikový hotel nabízí domov daleko od domova

Ubytování v nejkrásnějších hotelech světa často znamená unifikovaný přepych v supermoderních, ale neosobních budovách pro stovky hostů. V útulném Hotelu BOOKQUET v památkově chráněných budovách prožije host nejen to, co slibuje nový koncept butikového hotelu, tedy "home away from home", ale doslova se dotkne historie. Od prvního kamenného schodu, na který stoupne ve vchodu s replikou středověkých masivních dveří, od prvního doteku jejich kliky, se ocitá v interiérech, které by jako knihy mohly vyprávět příběhy, jaké se zde během několika staletí odehrály – od někdejšího zájezdního hostince, šenku se stájemi přes mydlářskou dílnu a další řemeslné provozy až do dnešní podoby butikového hotelu.

 

Do podoby architektonického skvostu, kde každá klenba, každá římsa, prostě každý detail někdejších domů "U Kuchyňků" a "U Naplavačů" je pečlivě renovován pod dohledem památkářů. A hlavně zachován, takže např. do nové recepce bude zakomponován i nově odhalený krb s komínem. Konceptu autentického domácího prostředí nahrává i novodobější část historie objektů, kdy zde byly byty s kouzelnými pavlačemi, které zůstaly k dispozici hotelovým hostům. Každý kus nábytku zde má své místo, svůj příběh. Členitost objektu nabízí romantické pohledy do pražských uliček, ale také dechberoucí výhled na řeku Vltavu a Pražský hrad.

 

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

 

Nové pokoje respektují požadavky dnešní náročné klientely

Rekonstrukcí již prošly všechny pokoje, dokončovány jsou společné prostory v přízemí, například odpočinkové patio. Právě patio je srdcem hotelu. Za pěkného počasí zde hosté posnídají, během dne mohou pod slunečníkem odpočívat s knihou, nebo se večer setkat s přáteli u sklenky vína. "V patiu zachováváme stávající fontánu, kterou jsme doplnili o stromy, keře a květiny. Bude to zelená oáza klidu uprostřed ruchu města, kterou budou moci využít nejen ubytovaní hosté, ale i návštěvníci a obyvatelé Prahy," vysvětluje ředitelka hotelu Martina Čermáková. Zároveň se v tomto prostoru mohou konat kulturní a společenské akce, nebo třeba svatby.

 

Rekonstruované pokoje jsou otevřenější, prostornější, světlejší. Každý z nich je originál. Některé mají vlastní saunu, jiné třeba krb. Ve všech jsou knihy, které tu plní i funkci dekorace. Pokojů je celkem 82, v různých kategoriích. Hosté oceňují především umístění hotelu: Poblíž Karlova mostu, s výhledy na řeku Vltavu i Pražský hrad. "Pro naše hosty, kteří se z velké části řadí do střední věkové kategorie, je důležité hlavně pohodlí, které umístění poskytuje," říká Martina Čermáková. Od určitého věku už nechcete celý den vláčet suvenýry, než se zas dostanete do hotelu. Díky lokaci se hosté mohou během dne převléknout, odpočinout si, mít uprostřed ruchu města chvilku klidu pro sebe, třeba s knihou. A právě myšlenku klidu uprostřed velkoměsta se Hotelu BOOKQUET daří vést k dokonalosti.

 

Literární hotel Bookquet, to jsou knihy i květiny

Redakce GastroJobs.cz, zdroj, fotografie: JAN HOTELS

 

Chtěli byste pracovat v některém z hotelů sítě JAN HOTELS, která provozuje i HOTEL BOOKQUET? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.