Férové dětství

V restauracích si děti dávají řízek, smažák nebo palačinky

V restauracích si děti dávají řízek, smažák nebo palačinky

Děti jedí v restauracích nejčastěji řízek s bramborovou kaší, smažený sýr s hranolky nebo sladké palačinky. Podle odborníků ale potřebují zdravější stravu, více zeleniny, kvalitních sacharidů či bílkovin. Dětská jídla nabízí více než polovina restaurací, ve většině z nich jde ale jen o menší porce běžných pokrmů. Data z průzkumu Barometr FOOD zveřejnilo v tiskové zprávě ministerstvo zdravotnictví.

 

"Ačkoliv až 90 procent Čechů by si přálo, aby stravovací zařízení nabízela dětem pestřejší a vyváženější jídelníček, realita jejich volby je často odlišná. Výběr rodičů se obvykle omezuje na několik oblíbených, avšak nezdravých pokrmů," stojí v tiskové zprávě.

 

Děti si v restauracích dávají řízek, smažák nebo palačinky, foto Canva

 

Podle odborníků je v dětství vyvážená strava mimořádně důležitá. "Kvůli probíhajícímu růstu mohou nedostatky ve stravě negativně dopadat na zdraví v dospělosti," vysvětlila nutriční epidemioložka Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Eliška Selinger. "Pokud dítě nemá přístup k vyvážené školní stravě, může mít i horší výsledky ve škole," řekla.

 

Stravovací návyky vytvořené v dětství si podle ní lidé často udrží celý život. Nadváha či obezita zůstane více než 80 procentům dětí i v dospělosti.

 

Děti si v restauracích dávají řízek, smažák nebo palačinky, foto Canva

 

Z průzkumu vyplynulo, že ve 46 procentech restaurací se jídlo pro děti od pokrmů pro dospělé neliší. Speciální pokrmy, které zohledňují alergie či intolerance, například lepku či mléka, má pro děti připraveno 39 procent restaurací z průzkumu. Sedm procent používá pro dětská jídla kvalitnější suroviny a 45 procent uvedlo, že dětská jídla méně solí.

 

Přesoleným jídlům se děti podle průzkumu SZÚ ale nevyhnou někdy ani ve školních jídelnách. "V roce 2023 téměř 80 procent českých školních jídelen v připravovaných pokrmech překračovalo doporučenou hodnotu soli," uvedl ředitel oboru ochrany veřejného zdraví MZd Matyáš Fošum.

 

Děti si v restauracích dávají řízek, smažák nebo palačinky, foto Canva

 

Od příštího roku by měla platit pro školní jídelny nová pravidla, která určují složení pokrmů. "Hygienici kontrolují pestrost a vyváženost jídelníčku, dostatečný podíl čerstvé zeleniny a ovoce, obsah cukrů, tuků a soli, aby strava dětem poskytovala dostatek živin a podporovala zdravý životní styl," dodal Fošum.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj: ČTK, fotografie: Canva

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.