Fairmont Golden Prague

Gastroholik.cz

Dřív nebyl na oběd čas. Dnes na něj spíš chybějí peníze

Dřív nebyl na oběd čas. Dnes na něj spíš chybějí peníze

Optimální nominální hodnota stravenky opět stoupla. Oproti loňsku se jedná o navýšení její nominální hodnoty o 14 korun v případě, že zůstane zachovaný poměr, v rámci kterého přispívá 55 % hodnoty stravenky zaměstnavatel (123, 90 Kč) a 45 % (101,10 Kč) zaměstnanec. Tento model zachovává daňovou výhodnost a zároveň zajišťuje spravedlivé rozdělení nákladů. Celková cena 225 korun tak reflektuje nejen aktuální legislativní rámec, ale i možnost pokrýt průměrnou cenu poledního menu v českých městech.

 

Řešení pro zaměstnavatele

Mnoho zaměstnavatelů se s počátkem nového roku nachází ve zdánlivě bezvýchodné situaci, protože už zkrátka nemohou zaměstnancům přidat více peněz. Na druhou stranu ale řada z nich nevyužívá zdaleka všechny nástroje odměňování naplno. "Právě s příspěvky na stravování pracuje maximálně efektivně jen málo zaměstnavatelů. Přitom tak lze zvýšit kupní sílu zaměstnance efektivněji, než kdyby měl stejnou částku získat čistě v rámci mzdy či platu," vysvětluje Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika, která se péči o zaměstnance věnuje již téměř 30 let.

 

Stéphane Nicoletti, generální ředitel společnosti Up Česká republika

 

Podpora stravování má mnoho benefitů

Zvýšení kupní síly ale není zdaleka jediným benefitem podpory stravování. Z výsledků průzkumu Barometr zaměstnanců mezi více než 1000 respondenty tuzemských firem a organizací vyplývá, že se zaměstnanci necítí po fyzické ani psychické stránce dobře. 93 % zaměstnanců zároveň uvádí, že by chtěli udělat ve prospěch svého tělesného zdraví nějakou změnu. Největší zájem mají právě o zdravější stravování. Není tedy divu, že by tuto podporu chtěli právě od zaměstnavatelů, když v práci tráví velkou část svých všedních dnů. Podle 9 z 10 lidí by zaměstnavatel měl pečovat o kvalitní stravování svých zaměstnanců.

 

"Účelová podpora ze strany zaměstnavatelů má ale daleko hlubší dopad, než by se mohlo zdát, a to nejen na fyzické zdraví. Například společný oběd s kolegy kromě pravidelného stravování upevňuje vztahy ve firmě a dává zaměstnanci v obědové pauze možnost vypnout. Může být i cestou pro firmy, které se potýkají s rostoucím počtem dnů pracovní neschopnosti. Současně je taková podpora příležitostí zaujmout na trhu práce zejména mladou generaci, pro kterou je péče o zdraví vůbec nejdůležitější," popisuje Nicoletti.

 

Ilustrační fotografie, UP Česká republika

 

Bariérou lepšího stravování je nedostatek peněz

Výsledky ale také ukazují, že stále více klidem v lepším stravování brání nedostatek peněz. Zatímco výsledky stejného průzkumu před 5 lety ukázaly, že nedostatek peněz byl až 6. nejčastější překážkou v lepším stravování zaměstnanců, v současnosti se jedná už o 2. nejčastější důvod. Na prvním místě je stále nedostatek času na jídlo, avšak význam tohoto faktoru oproti situaci v roce 2019 výrazně oslabil. 

 

"Nabídkou účelového příspěvku na stravování, který bude odpovídat alespoň daňově optimální hodnotě stravenky, by tak mohli zaměstnavatelé absenci peněz kompenzovat a současně zkvalitnit péči o zdraví svých lidí. Zájem o tento příspěvek navíc ze strany zaměstnanců po letech významně vzrostl a prochází doslova renesancí," vysvětluje Petra Prchlíková, ředitelka obchodu společnosti Up Česká republika.

 

Petra Prchlíková, ředitelka obchodu společnosti Up Česká republika.

 

Hodnota stravenky musí pokrýt cenu oběda

Pro rok 2025 Ministerstvo práce a sociálních věcí stanovilo horní hranici stravného na 177 korun. Tento údaj je klíčový pro výpočet optimální hodnoty stravenky, která zohledňuje oblíbený model rozdělení nákladů mezi zaměstnavatele a zaměstnance.

 

Podle platné legislativy může zaměstnavatel poskytnout na stravenku/stravování částku, která odpovídá 70 % z uvedené hranice. Pro rok 2025 to činí 123,90 korun, což je částka, která není zatížena daňovou zátěží a odvody na pojistné ani pro zaměstnavatele, ani pro zaměstnance. V roce 2024 se jednalo o částku 116,20 Kč, dochází tak k navýšení o 7,70 Kč v daňově uznatelném limitu. Je však zájmem každého zaměstnavatele i zaměstnance, aby běžná nominální hodnota stravenky stále pokrývala ceny poledních menu v restauracích.

 

Ilustrační fotografie, UP Česká republika

 

Ta už v některých městech přesáhla 200 korun. "Pokud stravenka dlouhodobě nedokáže pokrýt cenu oběda, pak přestává jako benefit plnit svůj účel, tedy zajištění pravidelného stravování. Ačkoliv zaměstnanci v současné době nemají povinnost si na stravenky přispívat, vzhledem k tomu, že je jejich prioritou v péči o tělesné zdraví právě zdravé stravování, tak stále činí," dodává závěrem Petra Prchlíková.

Redakce GastroJobs.cz, zdroj, fotografie: Up Česká republika

Používáním webu společnosti Solution Factory, s.r.o. souhlasíte s tím, že k poskytování služeb a analýze návštěvnosti se používají soubory cookie.