Tři hvězdy Michelina ve třech krocích (návod)

Na začátku tohoto týdne byly slavnostně vyhlášeny výsledky hodnocení průvodce Michelin pro Velkou Británii a Irsko na rok 2025. Oproti loňskému roku mezi oceněnými restauracemi přibyla pouze jedna nová tříhvězdičková.
Tou šťastnou je restaurace Moor Hall, která se se nachází v historickém sídle ze 16. století ve vísce Aughtonu (v rabství Lancashire na severovýchodě Anglie). Tato malebná budova, obklopená pěti akry pečlivě udržovaných zahrad, byla v roce 2015 zakoupena manželi Andym a Tracey Bellovými. Ti pak ve spolupráci s renomovaným šéfkuchařem Markem Birchallem provedli rozsáhlou rekonstrukci (mohli si to dovolit, jsou to miliardáři) a v roce 2017 zde otevřeli restauraci světové úrovně.
Pod Markovým vedením se tu podává moderní britská kuchyně s důrazem na sezónní a lokální suroviny. Mnohé ingredience pocházejí přímo ze zdejších zahrad a okolních farem, což zaručuje výjimečnou čerstvost a kvalitu pokrmů.
Moor Hall už šest měsíců po otevření získala první michelinskou hvězdu, druhou v roce 2018 a teď tedy dosáhla na tu třetí, čímž se zařadila mezi světovou kulinářskou elitu. Kromě toho obdržela Michelin Green Star za udržitelnost. V letech 2022 a 2023 byla vyhlášena nejlepší restaurací v Anglii.
Průvodce Michelin UK na svém webu přinesl odůvodnění rozhodnutí o udělení třetí hvězdičky přímo od inspektora (nebo inspektorky), který místo navštívil, pojedl zde a na výsledném verdiktu se podílel.
A protože Michelin už poměrně dlouho uplatňuje naprosto stejná kritéria a vzorce hodnocení, došlo nám, že jde vlastně o ideální podklady pro sestavení jednoduchého receptu, jak pro váš podnik tři michelinské hvězdy získat (tedy až u nás lidi od Michelina konečně začnou zase něco dělat)!
Takže si pište:
1. Musíte sehnat unikátní prostor a vrazit majlant do jeho rekonstrukce
Aneb jak uvádí výše zmíněný inspektor/ka: “Moor Hall se nachází v pečlivě zrekonstruovaném sídle ze 16. století, obklopeném pěti akry zahrad s výhledem na malebné jezero. Toto prostředí poskytuje ideální kulisu pro delikátní menu inspirované okolní přírodou.”
2. Potřebujete špičkového šéfkuchaře, který to ale nepřehání
“Šéfkuchař Mark Birchall vytváří pokrmy, které jsou nenápadné, ale brilantní, s jemnou propracovaností a snadnou konzumací, což ukazuje na hluboké pochopení rozdílu mezi komplexností a přehnanou složitostí. Každé jídlo odráží jeho vynikající cit pro chuť a precizní techniku.”
3. Neobejdete se bez místních surovin - což ale znamená “bez surovin z vlastního dvorku nebo zahrádky”
“Restaurace využívá vlastní zahradu k pěstování surovin, což přispívá k čerstvosti a kvalitě pokrmů.”
A je to. Máte tři michelinské hvězdy! Nebo nemáte?
No, nemáte. Jak laskaví čtenáři a čtenářky jistě dávno pochopili, tento článek není míněn zcela vážné. K získání michelinského ocenění musí restaurace nabízet výjimečnou kuchyni s dokonalou harmonií chutí, precizní technikou a prvotřídními surovinami, přičemž každý pokrm musí být konzistentně mistrovský. Kromě toho musí jídlo stát za zvláštní cestu/návštěvu, což znamená nezapomenutelný gastronomický zážitek, jenž překračuje běžné očekávání. A pozadu samozřejmě nesmí zůstat ani obsluha a prostředí.
Ale představa, že by na tři hvězdy existoval jednoduchý recept, je přece jen lákavá. A pokud by takový návod někdy vznikl, ty tři zmíněné body by v něm určitě nechyběly.
Redakce GastroJobs.cz, fotografie: Moor Hall, AI, Canva ,snímek obrazovky: Michelin Guide UK