Léto v nomě zcela bez masa!
Už když René Redzepi letos v únoru ve zcela obměněné podobě a v nové lokalitě znovu otevíral svoji restauraci noma, avízoval, že menu přizpůsobí sezónní nabídce čerstvých surovin. Celý rok je tak v nomě rozdělen na tři období: na podzim je v nabídce zvěřina a lesní plody, v zimě ryby a plody moře a v létě zelenina.
Zeleninová sezóna v kodaňské restauraci začala 26. června a všichni byli zvědaví, čeho se vlastně na jídelním lístku zcela bez masa i bez ryb dočkají. Na webových stránkách nomy se k tomu píše: “V tomto čase se věnujeme království rostlin a všemu, co je v něm jedlé. Vaříme z toho, co najdeme pod zemí i na povrchu, u vody a v korunách stromů. Suroviny přinášíme z jezer, řek i potoků, z luk a lesů. Jsme neustále v kontaktu s našimi dodavateli a vybíráme u nich čerstvé plody, některé si sami pěstujeme na naší městské farmě. Zelenina nás vždycky bavila, ale tentokrát jsme zkusili připravit menu jenom z ní, ideálně stejně chutné jako z masa. Nabízíme vegetariánskou i veganskou verzi…”
Detailní nabídku na webu nenajdete, ale podle fotek na sociálních sítích menu zahrnuje položky jako nakládáný chřest s bylinkami a borovými šiškami, jedlé květiny, celerový kebab, okurku plněnou petrželí, grilované smrže, uzená křepelčí vejce s “chorizem” ze švestek a šípků nebo grilované okvětní lístky růže s tvarohem z dýňových semínek.
noma 2.0 (jak je nová podoba slavného podniku někdy nazývána) se nachází na břehu umělého jezera v kodaňské čtvrti Christianshavn a tvoří ji 11 navzájem propojených staveb včetně tří skleníků, skladů, místnosti pro personál a fermentační laboratoře; výhledově se počítá i se saunou. Srdcem celého komplexu je kuchyně. Interiéry jsou navrženy tak, aby hostům navodily pocit stolování v přírodě - kombinace betonových zdí, dřevěných stěn a velkých prosklených ploch (včetně části stropů) je skandinávsky prostá a nesnaží se na sebe strhnout pozornost. Ta pochopitelně patří především jídlu.
Fotografie: Instagram René Redzepi a noma.dk