5 sezónních tipů šéfkuchaře Radima Gerlicha z La Loca
Léto svádí ke grilování, lehkým salátům či experimentálním chutím. Pokud hledáte inspiraci, šéfkuchař z La Loca Radim Gerlich pro vás má hned několik tipů pro letní osvěžení jídelníčku.
Radim Gerlich je mistrem ve svém oboru, zkušenosti má s vařením v mnoha zemích, nejvíce však tíhne k Itálii a obecně Středomoří. Vyzkoušejte jeho letní tipy nebo si rovnou zajděte vychutnat jeho menu do restaurace La Loca, kterou najdete v budově Hotelu Mosaic House na Praze 2.
5 tipů šéfkuchaře Radima Gerlicha
1. Chřestový salát
Hned jak obdržím várku českého chřestu, první recept, který z něj udělám, je salát z bílého a zeleného chřestu s malinami a vejcem 63,5°. Letos jsme dokonce vyrazili sbírat chřest se svým týmem.
2. Studená polévka
Studené polévky jsou vynikající svěží alternativou těch klasických. Nejraději připravuji květákovou, která je osvěžující a současně zasytí.
3. Melounový salát s fetou
Melounový salát s fetou rád volím jako osvěžení během horkých letních dnů. Čerstvý salát s kousky melounu a fety vytváří vyváženou sladko-slanou kombinaci chutí.
4. Tortilla Ras-el-hanout
Špízy z kuřecího masa s tortillou, granátovým jablkem, špenátem, jogurtem a rozinkami znamenitě zapadají k večernímu letnímu posezení s přáteli a skleničkou vína.
5. Krevety
Mým posledním tipem jsou krevety, protože pokud se chutně připraví, v člověku probouzí pocity blížící se dovolené a pobytu v přímořských letoviscích.
Chtěli byste pracovat v zajímavém prostředí restaurace La Loca nebo hotelu Mosaic House? Na GastroJobs.cz najdete aktuální výpis volných pozic.
Letní saláty podle šéfkuchaře Radima Gerlicha
Saláty jsou do horkých letních tou nejlepší volbou jak k lehkému obědu, tak i večeři. Navíc existuje nespočet kombinací, jak si vytvořit tuto zdravou pochoutku. Vyzkoušejte jeden ze dvou receptů šéfkuchaře Radima Gerlicha. Chřestový salát s malinovým dresinkem nebo melounový salát s fetou dokonale osvěží váš každý prázdninový den. A pokud zrovna nemáte všechny ingredience po ruce, vydejte se do restaurace La Loca a ochutnejte nejen saláty přímo z rukou Radima Gerlicha.
Chřestový salát (4 porce)
Ingredience:
Chřest zelený 200 g
Chřest bílý 200 g
Rukola 150 g
Maliny 12ks
Máta
Vejce 4ks
Prosciutto crudo 40 g
Malinový ocet 0,15 l
Med 0,1 l
Extra panenský olivový olej 0,3 l
Sůl, pepř
Postup:
Chřest pečlivě očistěte a nakrájejte podélně na tenké plátky ideálně na mandolíně. Přidejte rozmačkané maliny, mátu, dresink (podle potřeby), rukolu a promíchejte. Servírujte s teplým vejcem a drceným křupavým prosciuttem.
Dresink
Malinový ocet, med a olivový olej rozmixujte. Dochuťte solí a pepřem.
Křupavé prosciutto
Šunku nakrájejte na tenké plátky a upečte mezi dvěma plechy v předehřáté troubě na 150 °C 10-15 minut.
Vejce 63 °C
Celá vejce vařte v parní troubě na 63 °C po dobu 45 minut.
Melounový salát s fetou (4 porce)
Ingredience:
Cous cous 70 g
Červená cibule ½
Žlutá paprika ¼
Červená paprika ¼
Rajčata 2ks
Máta 4 snítky
Šťáva ze dvou citrónů
Olivový olej 0,05 l
Granátové jablko
Voda, sůl, pepř
Vodní meloun očištěný 350 g
Feta sýr 150 g
Maliny 12 ks
Postup:
Cous cous smíchejte s citrónovou šťávou, olivovým olejem a vodou a nechte změknout. Osolte a opepřete. Přidejte na drobno nakrájená rajčata, papriky, cibuli, granátové jablko a natrhanou mátu. Připravený cous cous jemně promíchejte s melounem, servírujte s feta sýrem, malinami a mátou.